Izraelbe költözne az Iszlám Állam terroristája

Izraelbe költözne az Iszlám Állam terroristája

Szajif Davúd

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem mindennapi rabot kapott mikrofonvégre a kurdisztáni Rudaw: Szajif Davúd egykor Izrael gazdasági és kulturális központja, Tel-Aviv mellett lakott, ahonnan Isztambulon keresztül utazott el még 2015-ben, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz (IÁ). A férfi itt egyenesen a terrorkalifátus fellegvárába, Rakkába került, ahol ápolóként dolgozott egészen 2017-ig, amikor is a várost az Egyesült Államok által támogatott Szíriai Demokratikus Erők (SDF) teljesen visszafoglalták a dzsihadistáktól.

Davúd most már tudja, hogy nem volt helyes döntés csatlakoznia a terrorszervezethez, azonban mégsem sajnálja, hogy ezt megtette. „Nem sajnálom, hogy csatakoztam az IÁ-hoz, mert sokat tanultam ebből a hibámból, és most már beismerem, hogy ez rossz lépés volt” – fogalmazott a rab, akit előbb a Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) fogott el, majd később kurd területekre menekült, ahol aztán az SDF fogságába esett. Ami viszont igazán meglepő, hogy a jelenleg is kurd fogságban lévő férfi most haza szeretne utazni Izraelbe, ahol Tel-Avivtól alig fél órára, Kafr Barában van az otthona. És mivel izraeli állampolgár, akár vissza is térhetne a szülőhazájába, csakhogy Izrael hallani sem akar erről.

A kurdok egyébként a mai napig közel 10 ezer egykori IÁ-harcost tartanak fogva, akik közül kétezren külföldiek. Emellett nagyjából 70 ezer nő és gyermek is él a kurdok által működtetett menekülttáborokban, ők a terrorszervezet harcosainak hozzátartozói. Nemzetközi rendezés híján az ő sorsuk is bizonytalan, így sokan attól tartanak, hogy éppen ezekből a körökből kerülnek majd ki a jövő terroristái.