Jelentkezett Navalnij: Elég ijesztőek a körülmények

Jelentkezett Navalnij: Elég ijesztőek a körülmények

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus a monitoron közvetített fellebbezési tárgyalásán 2022. május 17-én. (Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közzétette első bejegyzését az X-en Alekszej Navalnij azóta, hogy három hétre eltűnt, majd kiderült, hogy egy északi sarkkörön túli börtönbe szállították át. „Én vagyok az új Mikulás. Van már báránybőr subám, usankám, és kapok valenkit is (hagyományos orosz téli lábbeli). 20 napig tartó átszállításom alatt szakállat is növesztettem”. Írásában megerősítette, most az északi sarkkör felett van egy börtönben, Harp faluban, a Jamal-Nyenyec körzetben. „A legközelebbi városnak szép neve van: Labitnyangi” – írta a 444.hu beszámolója szerint. Arról is írt, hogy a húsz nap kimerítő volt, és még mindig remek a hangulata, bár elég ijesztőek a körülmények. „Az őrség nem olyan, mint Közép-Oroszországban, hanem olyan, mint a filmekben, gépfegyverekkel, kesztyűs-csizmás alakokkal, hatalmas juhászkutyákkal”.

„Mindenesetre ne aggódjatok miattam. Jól vagyok. Teljesen megkönnyebbültem, hogy végre célba értem. Még egyszer köszönöm mindenkinek a támogatást. És boldog ünnepeket!” – zárta a posztot. Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus a hármas számú fegyintézetbe került, amely az ötezer lakosú Harp településen található. Egy nyári bírósági ítélet szerint Navalnijnak börtönbüntetését egy szigorúbb fegyintézetben kell letöltenie, mint amilyenben korábban volt. Navalnijt augusztus elején mondta ki bűnösnek újabb vádpontokban a bíróság. Ezek között szerepelt szélsőséges csoport létrehozása, szélsőséges tevékenység finanszírozása, szélsőségességre való felbujtás, az állampolgárok jogait sértő nonprofit szervezet létrehozása, kiskorúak veszélyes cselekményekbe való bevonása és a nácizmus rehabilitálása, bár az utóbbi három vádpont miatti büntetés letöltése alól az elítélt felmentést kapott elévülés miatt. Az orosz ellenzékinek a büntetést a rá 2021-ben csalás és a bíróság megsértése miatt kiszabott kilencéves szabadságvesztéssel együtt kell letöltenie.

Navalnij Vlagyimir Putyin orosz elnök politikájának bírálójaként vált ismertté. Nyugati laboratóriumok szerint 2020 augusztusában egy szibériai útja során megmérgezték. Külföldi gyógykezelése után, 2021 januárjában visszatért Moszkvába, ahol letartóztatták, majd egy korábbi, felfüggesztett, csalás miatti szabadságvesztésének letöltésére ítélték, miután a hatóságok szerint megsértette a feltételes szabadlábra helyezés előírásait. Ezt követően újabb eljárások indultak ellene, egyebek között terrorizmus címén.

Címkék: börtön, Navalnij