Kanadában betiltják a melegek kínzással felérő és hatástalan „átalakító terápiáját”

Kanadában betiltják a melegek kínzással felérő és hatástalan „átalakító terápiáját”

Justin Trudeau, Kanada miniszterelnöke. Forrás: Justin Trudeau Facebook-oldala.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kanadai parlament alsóháza egyhangúan elfogadta a törvényt, amely betiltja az úgynevezett „átalakítóterápiát”. Ez egy áltudományos eljárás, amelynek propagálói azt állítják (hamisan), hogy képesek heteroszexuálissá átalakítani vele a melegeket, írja a Guardian

A konzervatívok az utolsó pillanatban úgy döntöttek, hogy támogatják a javaslatot, így azt gyorsított eljárásban elfogadhatta a parlament. Randy Boissonnault liberális képviselő erről így nyilatkozott: „Arról a napról álmodok, amikor az LMBTQ-ügyek nem lesznek többé a politikai játszmák tárgyai. Ma egy nappal közelebb kerültünk ehhez a jövőhöz.”

Az átalakítóterápia nemcsak hogy nem működik, és ellentmond a tudományos tényeknek, de még káros is, és nagy szenvedést okoz az alanynak. A törvény gyors elfogadására azután nyílt lehetőség, hogy a konzervatívok vezetője, Erin O'Toole az LMBTQ-jogok szószólójává vált.

Az ENSZ adatai szerint legalább 68 országban űzik az átalakítóterápiát, de az efféle törekvések valamilyen formája gyakorlatilag minden országban megjelenik. E kezelések egyik formája, az „averzióterápia”, amelyben valamilyen negatív ingerrel, például elektrosokk által okozott fájdalommal próbálják párosítani a megváltoztatni kívánt (melegekre jellemzőnek tartott) viselkedést. Az egész a középkor felvilágosultságát idézi, és a kínzáson kívül semmire sem jó.