Ki az a Jevgenyij Prigozsin, és mit akarhat?

Ki az a Jevgenyij Prigozsin, és mit akarhat?

Jevgenyij Prigozsin és Vlagyimir Putyin a Wagner-vezér Concord nevű vendéglátóipari cége egyik új üzemének átadójakor 2010. szeptember 20-án (Fotó: Oroszország kormánya)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ugyan lapunk is többször foglalkozott már személyével, de a jelenlegi helyzetben, miután kvázi puccsot robbantott ki az orosz hadsereggel szemben, érdemes röviden összefoglalni, kicsoda Jevgenyij Prigozsin? Vajon mit akarhat a Wagner-csoport vezetője, és miért hívják őt „Putyin séfjének”?

A 62 éves Prigozsin Szentpétárvárott született, abban a városban, amelyben Vlagyimir Putyin is meglátta a napvilágot. A balti kikötőváros ma is a Wagner-vezér központjának számít. Miután Prigozsin lopásért börtönben ült, hot dogot árusító büfé/bódé-láncot hozott létre Szentpéterváron. Az üzlet jól ment, és néhány éven belül, a vadregényes és vadkapitalista 1990-es években aztán drága éttermeket nyithatott a városban. Később vendéglátóipari cége, a Concord szerződést kapott a Kreml étkeztetésére, amiért a „Putyin séfje” becenevet kapta.

Prigozsin az Ukrajna elleni teljes körű orosz invázió 2022-es megindulását követően került igazán reflektorfénybe, miután az események egyik kulcsszereplőjévé vált. A Wagner-csoportnak nevezett zsoldosokból álló magánhadserege élén megannyi katonai akciót vezet a háború kulcsfontosságú területein.

Miután évekig tagadták, hogy Wagner egyáltalán létezik, 2022. július 27-én a Kreml által ellenőrzött média hirtelen elismerte, hogy a magánhadsereg zsoldosai harcolnak Kelet-Ukrajnában. A Wagnert – amely katonai magáncégként jellemzi magát – egyébként először 2014-ben azonosították, amikor az oroszbarát szeparatista erőket támogatta Kelet-Ukrajnában. A csoport harcosait állítólag a világ több pontján is bevetették már különböző katonai magánakciókban, konfliktusokban. A brit védelmi minisztérium szerint a Wagner 2022-ben kezdett el nagy számban toborozni önkéntest, mert Oroszországnak gondot okozott, hogy embereket találjon a reguláris hadseregébe. Az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szerint 2023 év elején a Wagner ukrajnai csapatainak mintegy 80 százaléka börtönökből került ki.

A magánhadsereggel egy időben Prigozsin a közösségi médiában is egyre aktívabb lett: videókat kezdett el posztolni, amelyeket nyilvánvalóan Ukrajna megszállt részein forgatta, és amelyekben Wagner ottani hőstetteivel dicsekedett. Prigozsin kérlelhetetlen kritikusa a jelenlegi orosz katonai vezetésnek, különösen a begyében van Szergej Sojgu védelmi miniszter és Valerij Geraszimov vezérkari főnöknek. Az elmúlt időszakban számos és egyre durvább kirohanást intézett ellenük. Szerinte ugyanis kritikán aluli teljesítményt nyújtanak az Ukrajna elleni katonai offenzíva kezelésében, és nem egyszer akadályozták, ellehetetlenítették a Wagner működését a frontvonalon.

Ezzel összefüggésben, mindenki csak találgatja, hogy Putyin miért nem lépett fel már korábban Prigozsinnal szemben. Egyes vélemények szerint az orosz elnök hallgatása mögött az állhat, hogy a Wagner-vezér valamit nagyon tud, amit nem szeretnék, hogy kiderüljön. Egy másik magyarázat szerint a Kreml politikai potenciált látott Prigozsinban, akit épp ezért inkább próbáltak a hatalom közelében tartani. De akad olyan vélemény, amely szerint Prigozsin végzi el Putyinnak a piszkos munkát, hogy így „számoljanak le” a költséges és nem túl sikeres ukrajnai offenzívát gyatrán kezelő katonai vezető körökkel.

Az oroszországi eseményeket ebben a frissülő cikkünkben követhetik nyomon!