Ezzel indokolták Orbánék, hogy miért nem megy el az EP magyar jogállamiságról szóló vitájára

Ezzel indokolták Orbánék, hogy miért nem megy el az EP magyar jogállamiságról szóló vitájára

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Azért nem utazik egyetlen kormánytag, így Orbán Viktor sem Strasbourgba a magyar jogállamiságról készült jelentés európai parlamenti vitájára, mert nem érkezett rá meghívó – reagálta Havasi Bertalan, a miniszterelnök szóvivője a Telex megkeresésére. Lapunk még múlt héten kérdezte Havasit, hogy ki képviseli a magyar kabinetet, ám nem érkezett tőle válasz.

Elsőként a Magyar Hang értesült arról az EP Médiaszolgálatától, hogy ellentétben 2013-mal és 2018-cal, amikor Orbán Viktor személyesen is jelen volt a jogállamisági jelentés vitáján, ezúttal nemhogy a magyar miniszterelnök nem vesz részt, de senki sem képviseli a magyar kormányt, és nem mondja el annak érveit a témában.

A mostani jelentés, amelyet Gwendoline Delbos-Corfield zöldpárti politikus készített, azt kifogásolja, hogy „a magyar kormány [...] szándékos és szisztematikus erőfeszítései miatt” romlott tovább a demokrácia és az alapvető jogok helyzete Magyarországon. A jelentés szerint az uniós értékeket rendszerszintű veszély fenyegeti Magyarországon, és Magyarország többé nem tekinthető teljes demokráciának. A képviselő többek között az alkotmányos és a választási rendszer működését, az igazságszolgáltatás függetlenségének és az oktatás szabadságának mértékét, a vallási szabadság és a kiszolgáltatott csoportok jogainak helyzetét kifogásolja., hogy továbbra is magas a korrupció szintje, valamint hogy a kormánypárti médiába folyó jelentős állami forrásokkal egyenlőtlen feltételeket teremt a kormány. A demokratikus intézményrendszer működésével kapcsolatban pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy „a nyilvános konzultáció hiánya és a felgyorsult jogalkotási folyamat tovább gyengítette a szabályozási környezet minőségét”.

A Magyar Hang megkereste az Európai Parlament Médiaszolgálatát, ahonnan azt közölték, hogy az Európai Parlament belső szabályai alapján a tagállamok miniszterei alapesetben nem vesznek részt a vitákban, kivéve a Tanács soros elnökségét képviselő minisztereket. Kormányfők (akik az Európai Tanács tagjai), vagy a soros elnökség kormányának miniszterei a Miniszterek Tanácsa képviseletében vehetnek részt a vitákban. A napirenddel kapcsolatos javaslatokat az Elnök és a politikai csoportok képviselői tehetnek, ez néha a szóban forgó tagállam kérésére vagy jelzés alapján történik. A döntést, hogy meghívjanak-e egy miniszterelnököt, az EP Elnökök Értekezlete nevű testülete (az EP elnöke, alelnökei és a képviselőcsoportok elnökei) hozhatja meg, amikor elfogadják a következő plenáris ülés végleges napirendtervezetét. A gyakorlat szerint – a Tanács elnökségét képviselő miniszterek kivételével – a kormányfők kapnak meghívást – írták.

Összehasonlításként hozzátették, hogy az EP több alkalommal is tárgyalta a magyarországi, illetve a lengyelországi helyzetet. Néhány esetben az érintett kormányokat képviselték miniszterelnökeik, Orbán Viktor és Beata Szydlo. Más esetekben a vitát a kormányok képviselői nélkül rendezték meg.