Kína hadgyakorlatot tartott Tajvan közelében

Kína hadgyakorlatot tartott Tajvan közelében

Tűzijátékkal köszöntik az új évet Tajpejben 2020. január 1-jén.
(Fotó: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kínai haditengerészet és légierő gyakorlatot tartott Tajvan közelében pénteken, miközben a szigeten egy amerikai kongresszusi delegáció tett látogatást.

A CGTN pekingi székhelyű nemzetközi hírcsatorna tudósítása szerint a kínai hadsereg hadihajókat és vadászgépeket küldött a Kelet-kínai-tenger Tajvan körüli részére. Si Ji-lu, a hadsereg keleti hadtörzsének parancsnoka a műveletet válaszlépésnek nevezte az elmúlt időszakban gyakorivá vált, Tajvannal kapcsolatos amerikai „jeladásokra”.

Pénteken Bob Menendez, az amerikai szenátus külkapcsolatokkal foglalkozó bizottságának elnöke találkozott Caj Jing-ven tajvani elnökkel. Menendez egy hattagú, kétpárti törvényhozókból álló amerikai delegáció élén érkezett a szigetre, amelyet Kína saját területének elidegeníthetetlen részeként tart számon. A kínai hadsereg a pénteki gyakorlat kapcsán a látogatásról nem tett említést.

Kína a diplomáciai kapcsolatok alapfeltételének tekinti az „egy Kína elvének” betartását, és ellenez mindenféle hivatalos kapcsolattartást a világ országai és Tajvan között. Az Egyesült Államok ugyan hivatalos diplomáciai kapcsolatot nem ápol a szigettel, ám törvény kötelezi, hogy ellássa Tajvant a saját védelme biztosításához szükséges fegyverekkel.

(MTI)