Koronavírus: Baby boomot hoz a karantén?

Koronavírus: Baby boomot hoz a karantén?

A koronavírussal fertőzött betegek egyikét szállítják el ápolók a kelet-franciaországi Mulhouse város kórházából 2020. március 23-án (Fotó: MTI/AP)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus-járvány érdekes aspektusát boncolgatja a Le Figaro. A franciákról kialakult képet megerősítve – az élet azért megy tovább logika jegyében – írásában azt taglalja, hogy a járvány áldozatául eshet az óvszer. S hogy jön össze e kettő? Hát úgy, hogy a járvány komolyan sújtja az alapanyagul szolgáló latex legnagyobb exportálójának számító Délkelet-Ázsiát. A kaucsuk-ültetvényeken lelassult a munka, és akadozik vagy teljesen leállt a szállítás is.

A malajziai Karex holding igazgatója a saját bizniszét féltve kongatta meg a vészharangot. Goh Mia Kiat a Reutersnek nyilatkozva arról beszélt, hogy az országban április közepéig meghirdetett részleges karantén miatt leállt termelést csak 50 százalékos kapacitással tudták újraindítani. Így a cégvezető szerint eddig mintegy 100 millió óvszer hiányzik a piacról, és a termelés felfuttatásához még további időre van szükség. „Így nem fogjuk tudni kielégíteni az igényeket” – panaszkodott az érezhetően inkább a saját profitja miatt aggódó Goh Mia Kiat.

A legtöbb óvszert – emlékeztet a francia lap – jelenleg Délkelet-Ázsiában gyártják. A Figaro által megkérdezett Robert Richter ezt megerősítve elmondta, hogy Európában már alig van gyártás, így ez a piac kiszolgáltatott az ázsiai exportnak. Cége, a német Ritex – egyike az utolsó európai gyártóknak – nem latex-szel dolgozik, így nem tart a hiánytól. Annak ellenére sem, hogy márciusi forgalmukból ítélve a karantén növelte a szexuális aktivitást. A németek kétszer annyi óvszert vásároltak ebben a hónapban, mint általában. Hasonló a helyzet Oroszországban is. A mozgásszabadság korlátozásának bejelentésére az Amazon orosz megfelelőjén, az OZON-on azonnal 145 százalékkal nőtt meg a rendelések száma.

A karantén tehát nem okvetlenül jelent önmegtartóztatást, vonja le a következtetést a lap, megjegyezve, hogy ez a helyzet akár baby boomot is hozhat.