Irán háromszáz drónt indított Izrael ellen

Irán háromszáz drónt indított Izrael ellen

Irán megtámadta Izraelt. Dróonok Jeruzsálam felett 2024 április 14-én. (Fotó: Irán megtámadta Izraelt April 14, 2024. (Fotó: AFP via Europress /Mohammad Hamad )

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

  • Irán mintegy háromszáz támadó drónt, illetve rakétát indított szombat este Izrael ellen.
  • Magyar idő szerint éjjel egy óra körül érték el a drónok a zsidó állam területét, megszólaltak a szirénák.
  • Éjjel fél 2 körül egy beduin kisfiú sérüléséről érkeztek hírek.  
  • Az izraeli haderő mindent megtesz, hogy még a levegőben elhárítsa a támadást, de így is történhettek becsapódások.
  • Jordánia, valamint az amerikai és brit légierő is számos drónt leszedett.
  • Izrael szerint sikerült a drónok 99 százalékát megsemmisíteni
  • Biden amerikai elnök visszatért a Fehér Házba, rendkívüli tanácskozás kezdődött.
  • Miki Zohar miniszter: Az iráni támadás nemzetközi felhatalmazást ad Izraelnek a válaszcsapásra. Irán minden akcióra már most újabb megtorlást ígér. 
  • Úgy tudni, vasárnap délután születhet döntés arról, Izrael milyen módon fog visszavágni

Magyar idő szerint éjjel egy körül elérték Izrael légterét az iráni támadó drónok. Országszerte számos városban megszólaltak a szirénák, robbanásokat is lehetett hallani. Hozzávetőlegesen háromszáz drónt, első körben Sahid 136-osokat indított el szombat este Izrael felé a perzsa állam. Lezárták az izraeli légteret, ahogy az irakit és a libanonit is, összeült a védelmi bizottság, a haderőt teljes készültségbe helyezték. A lakosság számára csütörtök estétől szigorításokat helyeztek életbe, így földrajzi helytől függően korlátozzák az összejövetelek létszámát, lefújtak számos rendezvényt. A támadás válaszcsapás lehet arra, hogy az izraeliek múlt hét csütörtökön Szíriában végeztek a Forradalmi Gárda egyik magas rangú vezetőjével. 

A drónok néhány óra alatt voltak képesek elérni Izraelt, már amit menet közben le nem lőttek. Jordán részről megjelentek olyan információk, miszerint Ammán is kész erre, ami a szunnita-siíta ellentétek fokozódására is utal. A szavakat tettek követték, a Reuters beszámolója szerint a jordán erők tucatnyi támadó drónt szedtek le az éjjel. Ugyanígy az amerikai és brit erők is megsemmisítettek drónokat többek között a szíriai Dera térségében. Az Izraeli Védelmi Erők szerint a támadó drónok és rakéták mintegy 99 százalékát sikerült megsemmisíteni.

Teheránban mindeközben a lakosság üzemanyagért és élelmiszerért áll sorba, készülve a nehéz időszakra. Az X-en megjelent videók szerint a benzinkutak előtt hosszú sorokban várakoznak a kocsik. A térséget ismerő szakértők szerint a támadásra válaszul Izrael Irán nukleáris létesítményeit veheti célba, mindenek előtt Teheránban és Iszfahánban. Biden amerikai elnök utazását megszakítva visszatért a Fehér Házba, ahol rendkívüli biztonsági ülést kezdtek. Az eszkaláció mindezzel együtt nem érdeke Washingtonnak, de a Gázában háborúban álló Izraelnek sem. Kérdés, elkerülhető-e még. Az éjjel az egyik likudos miniszter, Miki Zohar úgy fogalmazott, az iráni támadás nemzetközi felhatalmazást ad Izraelnek a válaszcsapásra. Az iráni Forradalmi Gárda ezzel szint egy időben azt közölte, minden izraeli vagy amerikai akcióra válasz érkezik a részükről is.

Egy Arad nevű beduin településről regisztrálták az első becsapódást, egy tíz év körüli kisfiú súlyosan megsérült. A hadsereg mindent megtesz azért, hogy minél több támadó eszközt még a levegőben megsemmisítsen, ahogyan ez a szíriai légtérben is történt késő este. Libanon felől a Hezbollah is átlőtt Izraelbe, de ez a támadás nem okozott kárt. A közösségi médiában is számos felvétel megjelent a támadásról, ezen például jól látszik, miként semmisítik meg a levegőben a drónokat. 

Korábban több külföldi forrás is arról írt, hogy robbanás történt Teheránban egy ipari létesítményben, ezt azonban idővel cáfolták. A ballisztikus rakéták körülbelül 12 perc alatt lennének képesek elérni Izraelt, magyar idő szerint éjjel fél egykor az izraeli sajtó még arról írt, nincs arra utaló jel ebben a pillanatban, hogy a perzsa állam ilyeneket is kilőtt volna, noha a fenyegetésekben volt róla szó. Iráni ellenzékiek elítélték Teherán akcióját. Reza Pahlavi koronaherceg, az utolsó sah fia az Egyesült Államokból azt írta, ez Hámenei ajatollah háborúja, nem Iráné, egyben az embereket a rendszer elleni megmozdulásokra biztatta. Példátlan eszkalációnak nevezte a történteket és mélyen elítélte az EU külügyi főképviselője, Joseph Borrel. Ugyanígy tett a francia és a német külügyminiszter is. 

A Times of Israel vasárnap reggel arról írt, egy izraeli tisztviselő forrásuk szerint még nem dőlt el, hogyan vágjanak vissza Iránnak, erről a délután három órára tervezett háborús kabinet ülésén születhet döntés.