Koronavírus: Olaszországban március eleje óta nem volt ilyen kedvező nap

Koronavírus: Olaszországban március eleje óta nem volt ilyen kedvező nap

Koronavírus Észak-Olaszországban (Fotó: MTI/AP/Paolo Santalucia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár egy nap alatt száznegyvenöttel emelkedett a koronavírus-fertőzés szövődményeiben elhunyt betegek száma Olaszországban, március 9-e óta május 17-én, vasárnap haltak meg a legkevesebben 24 óra leforgása alatt. Olaszországban eddig több mint 225 ezer embert fertőzött meg a SARS-CoV-2 vírus, közülük majdnem 32 ezren hunytak el. A gyógyultak száma átlépte a 125 ezret. Több mint 57 ezren még házi karanténban vannak, de 762-re csökkent a kórházak intenzív osztályain kezeltek száma.

A polgári védelem vasárnap esti adatai szerint az északi Valle d'Aosta és a déli Calabria tartományban az utóbbi huszonnégy óra alatt egy fertőzöttet sem diagnosztizáltak. A gócpont Lombardiában 69-re emelkedett a halottak napi száma a korábbi 39-ről. A diagnosztizált fertőzöttek száma a korábbi 399-ről 326-ra csökkent, ebből 110-t Milánóban szűrtek. A középolasz Lazio tartományban egy nap alatt ötvennel emelkedett az igazoltan fertőzöttek száma, köztük 18-an ugyanazon a temetésen betegedtek meg.

Hétfőtől újranyit a március 11-e óta országosan leállított kereskedelem, vendéglátás, idegenforgalom, kulturális élet, valamint a templomok is – írja az MTI. Az üzletek a hétfő délelőtti órákban húzzák fel ismét redőnyeiket, mivel a reggeli csúcsforgalom enyhítésére több városban a megszokottnál későbbi nyitást rendeltek el. Az olaszok most először hagyhatják el a lakókörzetüket engedély nélkül, találkozhatnak ismerőseikkel, vendéget fogadhatnak lakásukban, de a házibulik továbbra is tilosak.

A zárt helységekben – például a Szent Péter-bazilikában – legfeljebb 200 személy, szabadtéren maximum ezer ember tartózkodhat egyszerre. A személyek között biztonsági okokból betartandó távolságot templomokban, éttermekben és strandokon egyaránt egy méterre csökkentették. Kötelező a szájmaszk viselete.

Virginia Raggi római főpolgármester óvatosságra szólította fel a lakosságot: „a távolság tartásával fogjunk most össze” jelszóval szorgalmazta az óvintézkedések betartását, hangsúlyozva, hogy máskülönben az utóbbi több mint két hónap erőfeszítései semmisülnek meg. Giuseppe Sala milánói polgármester a dóm tetején forgatott videóüzenetben Szűz Mária oltalmát kérte, kijelentve, hogy a helyzet a városban továbbra is „törékeny”, emlékeztetve a Lombardiában elhunyt több mint 15 ezer emberre.

Hétfőtől Róma lakosai már felkereshetik a húsz kilométerre található tengerpartot, de a tartományok közötti mozgás csak június 3-tól lesz engedélyezett. Az újraindulás utáni óvintézkedések országosak, de minden tartomány tovább enyhítheti vagy szigoríthatja a rendelkezéseket a járványgörbe további alakulása szerint, melyet az egészségügyi hatóságok is folyamatosan ellenőriznek.

Vincenzo De Luca, a déli Campania kormányzója bejelentette, hogy a régióban nem indul újra az élet hétfőtől, nem nyitnak ki az éttermek és üzletek. Arra hivatkozott, hogy a tartomány kapja a legkevesebb egészségügyi támogatást a római kormánytól, ezért nem kockáztathatják a fertőzés terjedését. Hozzátette, hogy megnyugtató járványadatok nélkül június 3-től sem nyitja újra a tartomány határait a máshonnan érkezők előtt.

A korlátozások utolsó vasárnapján máris megteltek a városok utcái, terei és parkjai. Volt, ahol nem mindenki viselt maszkot, és az emberek sokaságában a közösségi távolságtartás sem bizonyult könnyűnek az olaszok számára. Az olaszok vasárnap estig az utcákon sétáltak, beszélgettek a rendkívüli jó időben, a fagylaltozók, kávéházak előtt egymástól szétszórva álltak, és „kiszabadultak” a gyerekek és a fiatalok is.