Újra feltekerhetik a fűtőtesteket Berlinben

Újra feltekerhetik a fűtőtesteket Berlinben

Radiátor. Képünk csak illusztráció (Fotó: Bios/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lazítják az energiaválság miatt bevezetett korlátozásokat Berlinben – írta a Der Tagesspiegel című német lap szerdán az MTI beszámolója szerint.

A tartományi rangú német főváros önkormányzatának (szenátus) döntése alapján a fűtési szezon végével, április 15-én automatikusan megszűnnek a középületek fűtésére vonatkozó korlátozások, és a tervek szerint nem is állítják majd vissza őket. Így nem lesz többé tilos 19 Celsius-fok fölé állítani az irodák fűtését, és 17 Celsius-foknál magasabb hőmérsékletre fűteni a tornacsarnokokat. A korlátozások lazításával ismét lesz melegvíz a középületek mosdóiban, az uszodák vizét pedig ismét szabad lesz 26 fokosnál melegebbre fűteni.

Más előírásokat egyelőre megtartanak, például a középületek és emlékművek díszkivilágítását április közepétől sem kapcsolják vissza. Az energiafogyasztást szolgáló hosszabb távú beruházásokat is folytatják, köztük a középületek fűtési és világítási rendszerének korszerűsítésére indított programokat.

A tavaly augusztusban bevezetett korlátozások azt szolgálták, hogy a főváros az energiafogyasztás csökkentésével elkerülje a földgázhiányt, amely az Oroszország Ukrajna elleni támadásával összefüggő energiaválság miatt fenyegetett. Az intézkedések célja az volt, hogy a 2022-2023-as fűtési szezonban 10 százalékkal csökkenjen a fogyasztás az egy évvel korábbihoz képest. Adatok egyelőre a szezon első feléről, az október-decemberi időszakról vannak, és azt mutatják, hogy a felhasználás a tervezettnél nagyobb mértékben, 12 százalékkal csökkent, aminek révén a város 7,5 millió eurót takarított meg.

A berlini lazításokkal egy időben, ugyancsak április 15-től egy sor országos szintű korlátozást is visszavonnak. Megszűnik a többi között a magántulajdonú medencék fűtésének tilalma, és a kirakatok és reklámfelületek este 22 és reggel 6 óra közötti elsötétítéséről szóló szabály – közölte a berlini lappal a szövetségi gazdasági minisztérium.