Macron uniós szintre emelné az abortuszhoz való jogot

Macron uniós szintre emelné az abortuszhoz való jogot

Emmanuel Macron francia államfő beszédet mond az abortusz alkotmányos joggá emelésének alkalmából tartott ünnepségen az igazságügyi minisztérium épületénél a párizsi Vendome téren 2024. március 8-án, a nemzetközi nőnapon (Fotó: MTI/EPA/Reuters pool/Gonzalo Fuentes)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miután hétfőn a francia parlament világelsőként rögzítette az alkotmányban az abortuszhoz való jogot, Emmanuel Macron elnök arról nyilatkozott egy nőnapi rendezvényen pénteken, hogy EU-s szinten is garantálni szeretné a terhességmegszakítás jogát – írta a Reuters.

Macron kiemelte, hogy az Európai Unió Alapjogi Chartájában szeretné rögzíteni a terhességmegszakítás szabadságát. Jelenleg Európán belül Máltán tilos, míg Lengyelországban erősen korlátozva van az abortusz (bár a Tusk-kormány már tervezi az abortusz legalizálását). Az Alapjogi Charta megváltoztatásához egyhangú döntés szükséges.