Már szedi áldozatait az extrém hőhullám Olaszországban

Már szedi áldozatait az extrém hőhullám Olaszországban

Vizet vesz egy férfi a római Bárka-szökőkútból 2023. július 18-án, amikor a hőhullám miatt a legmagasabb fokozatú, vörös színû hőségriasztás van érvényben az olasz fővárosban. (MTI/AP/Gregorio Borgia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az olaszországi Szardínia szigetén kedden 46 fokot mutattak a hőmérők, Rómában pedig 41,8 Celsius-fokot mértek, ami megdöntötte a korábbi, 2022 júniusában felállított 40,7 Celsius-fokos rekordot. Szicíliában is 41 Celsius-fok körül alakult a hőmérséklet. A kórházakban meredeken emelkedett a hőséggel kapcsolatos betegségek miatt sürgősségi ellátást igénylő emberek száma – írja a The Guardian.

Egyes kórházakban 20-25 százalékkal nőtt a sürgősségi osztályokra érkezők száma, általában kiszáradás vagy más, a túlzott hőség okozta betegség miatti panaszokkal kerültek be. A nápolyi Cardarelli kórház közlése szerint az elmúlt 24 órában 231 beteg folyamodott sürgősségi ellátásért, ami hatpercenként egy betegnek felel meg, és a 2020-as koronavírus-járvány óta a legmagasabb napi szám.

A betegek többsége idős volt, de minden korosztály tagjai képviseltették magukat, még turisták is felkeresték a kórházakat. – Rendkívül kényes pillanatot élünk át – mondta Antonio D'Amore, a kórház főigazgatója. A hétfőn felvett betegek 2 százaléka volt súlyos, 38 százaléka pedig közepesen kritikus állapotban.

Olaszországban múlt héten tizenöt városban és térségeiben rendelték el a vörös színű, legmagasabb fokozatú hőségriasztást: a szardíniai Cagliariban, a szicíliai Messinában és Cataniában, a pugliai Bariban, a molisei Campobassóban, Rómában és a környékbeli Viterbóban, Latinában, Frosinonéban, Rietiben és Civitavecchiában, Firenzében és Bolognában, Perugiában és az adriai Pescarában. Vasárnaptól a szicíliai Palermo is csatlakozott.

Az idei nyár újabb hőhulláma Afrikából hozza a forró levegőt. Az előrejelzések szerint a július közepén megszokott hőmérsékleti átlagnál 12 Celsius-fokkal is magasabbat mérhetnek. A hőhullám egész héten eltart, és hirtelen érkező, trópusi eső kísérheti.