Mától gyorsabban juthatunk el Székelyföldre

Mától gyorsabban juthatunk el Székelyföldre

Fotó: Asociatia Pro Infrastuctura FB-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kedd délután helyi idő szerint három órakor különösebb felhajtás nélkül átadták Erdélyben az A10-es autópálya utolsó, 25 kilométeres szakaszát Nagyenyed és Gyulafehérvár között. Ez jó hír az Erdélybe induló autósoknak is, mert kis kerülővel ugyan, de immár szinte végig autópályán juthatunk el Kolozsvárra és Marosvásárhelyre.

A Szászsebes és Torda közötti, összesen hetven kilométeres gyorsforgalmi út az első autópálya Romániában, melyet a rendszerváltás óta kezdtek el és be is fejeztek. Igaz, ezt is jókora késéssel: a most megnyitott szakasznak már 2016 októberére el kellett volna készülnie.

Sorin Grindeanu román közlekedésügyi miniszter hétfőn arról beszélt: mivel az állam nagy adósságot halmozott fel az állampolgáraival szemben az elmúlt harminc évben (az autópályák hiánya miatt lakosságarányosan Romániában történik a legtöbb halálos közlekedési baleset az Európai Unióban - a szerk.), ezért semmilyen ünnepélyes ceremóniát vagy szalagátvágást nem terveznek.

A most teljes egészében használható autópálya (igaz, egyelőre a teljes szakaszon 100 km/óra korlátozással, mert a vadvédő hálókat még nem szerelték fel mindenütt, és egy kilométeren egysávosra is szűkül az út egy földcsuszamlás miatt) összeköti az A1-es, dél erdélyi sztrádát a most még nagyrészt csak épülő A3-as, észak-erdélyi pályával. Így a Budapestről Székelyföldre utazóknak immár érdemesebb a déli utat választaniuk: Szeged, Arad, Temesvár érintésével Szászsebesnél (Sebes) kell rákanyarodniuk az A10-es útra, hogy aztán Tordától az A3-as autópálya már elkészült szakaszát használva majdnem Marosvásárhelyig hatékonyan tudjanak haladni (két, egyenként 13-15 kilométeres szakaszt leszámítva, ahol még nem készült el a sztráda). Ráadásul egy további, 9,2 kilométeres szakasz átadása is várható a napokban Nyárádtőnél, így tényleg Marosvásárhelyig tart majd a gyorsforgalmi út.