Matteo Salvini: Ukrajna felfegyverzése nem segíti a békét

Matteo Salvini: Ukrajna felfegyverzése nem segíti a békét

Matteo Salvini (Forrás: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Matteo Salvini vezette Liga és a Giuseppe Conte irányította Öt Csillag Mozgalom (M5S) is nemet mondott Ukrajna további felfegyverzésére azután, hogy a védelmi miniszter további segítséget jelentett be a megtámadott országnak.

Megszólalásuknak az adott apropót, hogy az olasz védelmi miniszter csütörtökön bejelentette: Róma az orosz tüzérségi állásokat hatástalanító fegyvereket ad Kijevnek. Lorenzo Guerini megfogalmazása szerint a római kormány továbbra is támogatja Ukrajna védelmi rendszerét az orosz agresszióval szemben olyan eszközökkel, amelyek képesek hatástalanítani azokat az oroszországi tüzérségi állásokat, ahonnan a városokat és a civil lakosságot bombázzák. Az immáron harmadik olasz fegyverszállítmány részleteit titkosították, de a miniszter járműellenes és rövid hatótávolságú légvédelmi eszközökről beszélt, tüzérségi lövedékekről, aknavetőkről, távközlési-kommunikációs berendezésekről, egyéni védelmi, valamint túlélést elősegítő felszerelésről. A miniszter azt is hangoztatta, hogy a konfliktus az utóbbi napokban intenzívebbé vált, és tovább fog erősödni, mivel az orosz fél „kézzel fogható eredményt akar felmutatni a május 9-i határidőig”. Az említett napon Oroszország a náci Németország felett aratott 1945-ös győzelemre emlékező napot tartja.

A védelmi miniszter közlését két kormánypárt is fenntartással fogadta.

A Ligát vezető Matteo Salvini kijelentette, hogy „fegyverrel nem lehet a békét elérni” és felvetette, hogy Róma indítson európai méretű kezdeményezést a béke érdekében. – A fegyverszállítmányok folyamatos küldése gyenge választ képvisel – mondta Matteo Salvini a szentszéki államtitkár Pietro Parolin mondatát idézve. Sajtóértesülések szerint Matteo Salvini meghívást kapott Szergej Lavrov orosz külügyminisztertől, de az eredetileg május 6-ra tervezett moszkvai látogatás elmarad. – A színfalak mögött tovább dolgozom rajta – kommentált Salvini.

A Liga vezetője kiemelte, hogy a háború kezdetén pártjuk is megszavazta Ukrajna humanitárius, gazdasági és katonai segítését, de két és fél hónap és több ezer halott után Ferenc pápa békefelhívásához csatlakozik, mivel nem akar a gyerekeinek olyan világot hátrahagyni, amelyet harmadik világháború veszélyeztet. – Minél több a fegyver, annál több a halott, Olaszországnak a békén kell dolgoznia – fogalmazott.

Nemet mond az „egyre pusztítóbb” fegyverek Ukrajnába szállítására a szintén kormánypárti Öt Csillag Mozgalom volt miniszterelnöke, Giuseppe Conte is, aki pártja vezetőjeként azonnali parlamenti beszámolóra szólította fel Mario Draghi kormányfőt.

(MTI)