Meghalt a paranormális csalók legrosszabb rémálma, James Randi

Meghalt a paranormális csalók legrosszabb rémálma, James Randi

James Randi 2015-ben Helsinkiben (Fotó: Think Helsinki, Think!/Youtube)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

92 éves korában „az életkorral összefüggő okok következtében” kedden meghalt James Randi bűvész, a nemzetközi szkeptikusmozgalom prófétája. Amíg illuzionistaként működött, a Csodálatos Randi néven lépett fel, de élete jó részét a halottlátók, asztrológusok, médiumok, kanálhajlítók, csodadoktorok és hasonló csalók lebuktatásának szentelte. A halálhírt az általa alapított James Randi Alapítvány tette közé.

Randi Randall Zwingle néven született Kanadában, és az ötvenes években lett Észak-Amerika szerte ismert bűvész, vagy ahogy újabban hívják őket, illuzionista, miután fellépett az NBC televízió Today Show-jában. Akkor kezdett érdeklődni a bűvészkedés iránt, amikor tizenéves korában egy biciklibalesetet követően több mint egy évet gipszágyban töltött, és az orvosok arra számítottak, hogy soha többé nem fog járni.

Még az érettségi előtt otthagyta a középiskolát, és cirkuszi társulatokhoz, varietészínházakhoz csapódva kezdett „varázsolni”: médiumként lépett fel. Később asztrológusnak ált, az egyik kanadai újságban még asztrológiai rovata is volt – miközben persze pontosan tudta, hogy marhaság az egész. Legnagyobb sikereit szabadulóművészként érte el. A hetvenes években kiszabadult egy kényszerzubbonyból, amit a Niagara-vízesés fölé lógattak.

A paranormális „jelenségek” iránti érdeklődés a hetvenes években meredek emelkedésnek indult, Uri Geller és társai hirtelen komolyan vett sztrárok lettek. Randi ezt látva kezdte felfedni a trükkjeiket – amelyekről ők azt állították, hogy csodatételek. Randi hatvan éves korában vonult vissza az aktív bűvészettől, és onnantól kezdve a főállású szkeptikussá vált, a nemzetközi szkeptikusmozgalom legnagyobb tisztelettel övezett figurája mind a mai napig.

Egyik legnagyobb sikere az volt, amikor a nyolcvanas években Jimmy Carlson The Tonight Show című műsorában lebuktatta az akkoriban elképesztően sikeres (és vagyonokat bezsebelő) tévéprédikátort és pszichikus gyógyítót, Peter Popoffot. Popoff mutatványa az volt, hogy a tévé által közvetített megamiséin látszólag pontosan ismerte az elé kerülő random résztvevők teljes kórtörténetét. Randi leleplezte, hogy a felesége súgott neki egy apró fülhallgatón keresztül.

A kilencvenes években egymillió dollárt ajánlott bárkinek, aki ellenőrzött körülmények között bizonyítja, hogy természetfeletti képességekkel rendelkezik. De ez megdöbbentő módon senkinek sem sikerült. Randi élete végéig juttatott adományokat a kritikus gondolkodást segítő szervezeteknek. James Randit túlélte férje, Deyvi Peña.

Randi legnagyobb tisztelője Penn Jilette volt, a Penn & Teller bűvészpáros nagyobbik tagja. Ő így emlékezik rá: „Búcsúzunk az igazán elképesztő James Randitól, inspirációnktól, mentorunktól és drága barátunktól. Örökké szeretni fogunk.”