Merkel Afganisztánról: Az utóbbi húsz év munkája a tálib hatalomátvétel ellenére sem volt hiábavaló

Merkel Afganisztánról: Az utóbbi húsz év munkája a tálib hatalomátvétel ellenére sem volt hiábavaló

Angela Merkel német kancellár sajtótájékoztatót tart a hét vezető ipari világhatalom - Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Kanada -, valamint az Európai Unió csoportjának (G7) az afgán konfliktusról tartott online tanácskozását követően Berlinben 2021. augusztus 24-én (Fotó: MTI/AP/AFP/John MacDougall)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A nemzetközi közösség Afganisztánban tevékenykedő tagjainak mindegyike alábecsülte a csapataik kivonulása révén beinduló folyamatok sebességét, azonban az utóbbi csaknem húsz év munkája a tálib hatalomátvétel ellenére nem volt hiábavaló – mondta Angela Merkel német kancellár szerdán a szövetségi parlamentben (Bundestag).

A kancellár a hadsereg (Bundeswehr) afganisztáni embermentő műveletéhez szükséges parlamenti felhatalmazás megadására összehívott rendkívüli ülésen kiemelte: mindenki tudta, hogy a kivonulás után nehéz helyzet alakul ki és a tálibok megpróbálnak majd előretörni, de senki sem számított arra a „lélegzetelállító sebességre”, amellyel az afgán kormányerők meghátrálnak előttük. Ez a sebesség tovább nőtt, amikor a politikai vezetők elhagyták az országot – jegyezte meg Angela Merkel.

Az utóbb hetek fejleményei „szörnyűségesek és keserűek”, a szélsőséges iszlamisták hatalomra kerülése „rettenetes emberi drámákhoz” vezetett, ezért folytatni kell a Bundeswehr műveletét, ameddig csak lehet, és segíteni kell az afgán lakosság támogatásán dolgozó ENSZ-szervezetek, elsősorban a menekültügyi főbiztosság (UNHCR) munkáját.

Vannak eredmények, de a tálibok jelentik a realitást

Ugyanakkor a katonai műveletek eredeti célja teljesült, hiszen kezdetük óta az ország nem az iszlamista terrorizmus bázisa. Így 2001 óta nem történt Afganisztánból kiinduló terrortámadás, és ez a német katonáknak is köszönhető. Komoly eredményeket hozott a nemzetközi fejlesztési együttműködés is – mondta a kancellár, példaként említve, hogy a gyermekhalandóság húsz év alatt 50 százalékkal csökkent, a tíz évvel korábbi 20 százalékkal szemben már a lakosság csaknem 70 százaléka jut hozzá lakóhelyén vezetékes ivóvízhez, és a tíz évvel korábbi alig 10 százalék után az afgánok több mint 90 százaléka fér hozzá az áramellátáshoz.

Azonban az utóbbi hetek fordulata miatt most „a tálibok jelentik a realitást” az ázsiai országban. Ezt tudomásul kell venni és ebben az új helyzetben kell megőrizni minél többet az eredményekből. Ezért tárgyalni kell a tálib vezetéssel, de feltétel nélküli megállapodásokat semmi szín alatt nem szabad kötni – mondta.

A német kormány így egyelőre három ügyre összpontosít. Az első a mentő művelet folytatása, a második az afgán lakosságért dolgozó ENSZ-szervezetek támogatása, a harmadik pedig a tárgyalás Afganisztán új vezetőivel – fejtette ki a német kancellár. Kiemelte: a tárgyalások legfőbb közvetlen célja, hogy a katonai mentő műveletek befejezése után is legyen lehetőség megsegíteni a védelemre, támogatásra szoruló embereket.

Több mint 4600 embert menekítettek ki

A német kormány augusztus közepén indított katonai műveletet a Kabulban rekedt németek, valamint a Bundeswehr, a segélyszervezetek és más német szervezetek afgán munkatársai és családjaik evakuálására. Tízezer embert akarnak kijuttatni az országból. A művelet központja a kabuli reptér, ahonnan a Bundeswehr egységei az üzbegisztáni fővárosba, Taskentbe menekítik őket. Onnan charterjáratokkal szállítják tovább az embereket Németországba. Ez a Bundeswehr történetének legnagyobb evakuációs művelete.

Angela Merkel a parlamenti beszédében ismertette, hogy több mint 4600 embert menekítettek ki. Majdnem minden másodikuk nő, és nemcsak német és afgán állampolgárok vannak közöttük, hanem emberek további 43 országból is – mondta.

A Bundeswehr a Bundestag ellenőrzése alá tartozik, műveleteihez parlamenti felhatalmazás szükséges. Az afganisztáni mentőakció engedélyezésére a tálib hatalomátvétel miatt nem volt idő, ezért a Bundestag a rendkívüli ülésen utólag adott felhatalmazást a küldetésre. A kormány javaslatát - miszerint a Bundeswehr legfeljebb 600 katonát mozgósíthat a legkésőbb szeptember végén lezárandó művelethez - 539 igen szavazattal, 9 ellenszavazat és 90 tartózkodás mellett fogadták el.

(MTI)