Merkel és Macron is magyarázatot követel az amerikai-dán lehallgatási botrány miatt

Merkel és Macron is magyarázatot követel az amerikai-dán lehallgatási botrány miatt

Emmanuel Macron és Angela Merkel a romániai Nagyszebenben 2019. május 9-én (Fotó: Olivier Hoslet/Reuters)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) a dán hírszerzés egyik egységének segítségével magas rangú európai tisztségviselők, köztük Angela Merkel német kancellár után is kémkedett az előző évtized első felében – jelentette a DR dán állami műsorszolgáltató hétfőre virradóra, a Dán Védelmi Hírszerző Szolgálat (FE) belső vizsgálatára hivatkozva.

Mint az MTI írja, a 2012-től 2014-ig tartó időszakot felölelő vizsgálat szerint az NSA dán információs csatornákat használt fel arra, hogy magas rangú svéd, norvég, francia és német tisztségviselők, köztük Frank-Walter Steinmeier akkori német külügyminiszter és Peer Steinbrück korábbi német ellenzéki vezető után kémkedjen.

A botrány nagy port kavart, és immár a közös lehallgatási műveleteiről szóló sajtóbeszámolók tisztázását kérte a dán kormánytól Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök.

Emmanuel Macron szerint a szövetségesek közötti kémkedés elfogadhatatlan. Ezért „teljes nyíltságot és a tények feltárását várjuk dán és amerikai partnereinktől” – mondta hétfői online tájékoztatóján.

Angela Merkel arról beszélt Berlinben, hogy egyetért Emmanuel Macronnal. A német kormány álláspontja nem változott az NSA körüli „ügyek” kezdete óta – tette hozzá a kancellár, utalva arra, hogy az NSA adatgyűjtő programjai körüli leleplezések kezdete, 2013 óta elítélik a szövetségesek egymás elleni kémkedését, és a történtek feltárását sürgetik.

Ugyanakkor a dán védelmi miniszter vonatkozó nyilatkozata „megnyugtató”, és biztosítja a lehetőséget a bizalomra épülő együttműködés folytatásához – mondta Angela Merkel.

Az NSA és az amerikai hírszerzési igazgató nem kívánt reagálni. Trine Bramsen dán védelmi miniszter szintén nem kívánt reagálni a hírszerzési ügyekkel kapcsolatban a médiában terjedő „találgatásokra”, csak annyit szögezett le közleményében, hogy „a közeli szövetségesek rendszerszintű lehallgatása elfogadhatatlan".