Mindenki felelős, kivéve Netanjahú?

Mindenki felelős, kivéve Netanjahú?

Benjámin Netanjahú izraeli kormányfő, Joáv Gallant védelmi miniszter és Beni Ganc kabinetminiszter (b-j) sajtótájékoztatót tart Tel-Avivban 2023. október 28-án. (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Netanjahú nem a háborúra összpontosít, hanem a saját túlélésére – így kommentálta az izraeli miniszterelnök magatartását Amos Malka, az izraeli katonai hírszerzés korábbi vezetője, aki számos kritikát fogalmazott meg a politikus ellen. A katonai hírszerzés egykori feje szerint az, hogy Netanjahú már a háború második és harmadik napján a felelősség kivizsgálásával foglalkozó bizottságról beszélt, illetve hogy miközben az Izraeli Védelmi Erők (IDF) az egyik tiszt megmentésén dolgoztak, ő inkább az interneten twittelt, azt mutatja, hogy nem is a harcra összpontosít. Szerinte ha Netanjahú mégis ezt tenné, akkor inkább azt látnánk, mint az IDF vagy a katonai hírszerzés, a Shin Bét vezetőinél, akik azt mondták, hogy ki fogják vizsgálni az október 7-én történteket, de előtte kizárólag a háborúval foglalkoznak. Így miközben a két szervezetnél a felelősség szót használják, addig Jeruzsálemben ez eltűnt.

A Likud vezérének persze nem ez volt az első esete, hogy szembe került az IDF és a Shin Bét vezetőivel. Emlékezetes: az izraeli miniszterelnök október 25-én az X közösségi oldalon a titkosszolgálatok kudarcának nevezte a Hamász Izrael elleni támadását. Sőt, Netanjahú még ennél is tovább ment: a politikus a bejegyzésében azt is felhozta, hogy ő nem kapott semmiféle figyelmeztetést a titkosszolgálatoktól egy lehetséges terrortámadásról. Ehelyett az összes biztonsági erőnek az volt a véleménye, hogy „a Hamász megfélemlített”, és Ciszjordániában kíván tevékenykedni. Netanjahú bejegyzése óriási vihart keltett egész Izraelben, különösen Jair Lapid ellenzéki vezető kritizálta a politikust, aki szerint miközben a katonák és parancsnokaik bátran harcolnak a Hamász és a Hezbollah ellen, Netanjahú másokat próbál hibáztatni ahelyett, hogy támogatná őket. De Benny Gantz (aki egyébként belépett Netanjahú háborús kabinetjébe) is kemény kritikával illette Netanjahú magatartását és felszólította a miniszterelnököt, hogy ejtse a titkosszolgálatok elleni vádakat. Netanjahú így végül kénytelen volt törölni a bejegyzését, ami cseppet sem tett jót a népszerűségének. Az illiberális izraeli miniszterelnök eddig egyébként csupán annyit mondott a felelősségét firtató kérdésekre, hogy mindenkinek választ kell majd adnia a támadásra, de csak a háború után.

Netanjahúnak a Hamász által fogva tartott izraeli túszok családjával is meggyűlt a baja. Ők ugyanis inkább azon lennének, hogy egy átfogó megállapodást kössenek a Hamásszal a szeretteik szabadon bocsátása érdekében. Az utóbbi időszakban Netanjahú egyre több felszólítást kap a túszok családtagjaitól, akik az izraeli hadsereg szárazföldi hadműveletei miatt attól tartanak, hogy az súlyosan veszélyezteti a túszok biztonságát. A családtagok egyébként egy olyan megoldást tartanának ideálisnak, amely alapján a Hamász minden túszt elengedne, cserében azért, hogy Izrael is elengedi a börtöneiben fogva tartott több mint 6 ezer palesztint, akiket különböző bűncselekmények vádjával ítéltek el. Érdekes módon egy ilyen megállapodásba még a Hamász is belemenne, azonban a jelek szerint Netanjahú kabinetje nem igazán hajlik egy ilyen kompromisszumra.

Habár a Hamász által fogva tartott túszokat illetően nem történt lényegi előrelépés, a Gázai övezetben tartózkodó tizenöt magyar állampolgár közül most nyolcan végre el tudták hagyni a területet. Erről beszélt az Asztanában tárgyaló Szijjártó Péter, aki szerint a többi hét személlyel továbbra is folyamatos lesz a kapcsolattartás a minél előbbi evakuáció érdekében. A külgazdasági és külügyminiszter arról is beszélt, hogy a héten arra kérte egyiptomi kollégáját, tegyék lehetővé a magyarok kimenekítését Egyiptom irányába, ő pedig jelezte, hogy segíteni fognak, amennyiben a gázai hatóságok engedélyezik a kilépést az érintettek számára. Ezt követően a kormány szerdán értesítést kapott, miszerint megkezdődik a kettős állampolgárok biztonságba helyezése, és mivel alapvetően az izraeli hatóságok hagyják jóvá a távozók listáját, Szijjártó Péter felhívta Eli Cohen izraeli külügyminisztert. Miután megkapták a szükséges engedélyeket, két család is vállalta a biztonsági kihívásokat, amelyek azzal jártak, hogy a Gázai övezeten belül viszonylag hosszabb utat kellett megtenniük annak érdekében, hogy eljussanak a határátkelőhöz. A két család, összesen nyolc magyar állampolgárral és két palesztin családtaggal vállalták az utat, és néhány órája sikeresen átkeltek a rafahi átkelőn, így már mindannyian Egyiptom területén vannak.