Négy év szabadságvesztésre ítélték a szélsőséges szlovák pártvezetőt

Négy év szabadságvesztésre ítélték a szélsőséges szlovák pártvezetőt

Marian Kotleba (Fotó: Marian Kotleba Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Négy év és négy hónapos szabadságvesztésre ítélte a bazini Specializált Büntetőbíróság Marian Kotlebát, a radikális jobboldali Mi Szlovákiánk-Néppárt (LSNS) elnökét, a párt parlamenti képviselőjét az emberi és szabadságjogok elnyomására uszító mozgalmak támogatása és népszerűsítése miatt – közölték hétfőn este Pozsonyban.

Az ítélet még nem jogerős. Ha jogerőre emelkedik, Kotleba elveszíti képviselői mandátumát.

Marian Kotleba a bíróság előtt elmondott beszédében a vádat alaptalannak és koncepciósnak minősítette. A perben azzal vádolták, hogy 2017-ben egy besztercebányai középiskolában mintegy négyszáz vendég előtt három családnak egyenként 1488 euró értékű csekket ajándékozott. A bíróság szerint a 14 és a 88 számoknak szélsőséges jelentésük van, kapcsolatban vannak a nácizmussal.

„A hatályos jogszabályokban sehol sincs megírva, hogy bűncselekményt követ el, aki egy bizonyos pénzösszeget ajándékoz családoknak” – védekezett a pártelnök.

Az említett csekkeket Kotleba március 14-én, a második világháború alatti fasiszta szlovák állam megalakulása évfordulóján adta át az érintetteknek. Kotleba és pártja nyíltan vállalja a náci Németországgal szorosan együttműködő háborús szlovák állam örökségét.

„A vádat és az ellenem folyó eljárást koncepciósnak tartom. A bizonyítékokat szelektív módon válogatták ki” – szögezte le Kotleba. Hozzátette: az adománnyal csak a szegényebb családokat akarta támogatni. Marian Kotleba az esemény idején Besztercebánya megye elöljárója volt.

(MTI)