Nem engedi a bécsi iszlám temető, hogy ott temessék el a merénylőt

Nem engedi a bécsi iszlám temető, hogy ott temessék el a merénylőt

Rendőrök megmotoznak egy embert, miután lövöldözés volt a bécsi Stadttempel nevű zsinagóga közelében 2020. november 2-án (Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem tudni, hol temetik el a bécsi merénylőt, aki november 2-án négy embert megölt, 22 személyt pedig megsebesített – többeket súlyosan. A Der Standard cikke szerint ugyanis a bécsi iszlám temető nem akarja eltemetni az ausztriai születésű, de albán gyökerű merénylőt. A temető a döntését azzal indokolta a lapnak, hogy a terrorista ártatlan emberek lelövésével minden muszlimnak ártott. Az újságnak ugyanakkor megsúgták, hogy a család szervezi Fejzulai Kujtim búcsúztatását.

A lap megjegyzi, hogy a terrorista temetése rendkívül kényes kérdéseket vet fel. Ennek oka, hogy a hívek nem szeretnék, hogy a sírja a hozzátartozójuk mellé kerüljön, és azt sem szeretnék, ha a merénylő sírhelye zarándokhellyé válna. Erről Ali Ibrahim, a temető illetékese beszélt a Kuriernak.

A 2008 óta működő temető Bécs egyik külső kerületében található, ez volt Ausztria első muszlim temetője. Szóba jöhet még az ország nyugati szegletében, Vorarlberg tartományban lévő iszlám sírkert, miként a Bécs központi temetőjének iszlám parcellája is. Felvetődött ugyanakkor Észak-Macedónia is nyughelyként, ahonnan a férfi családja származott.

A lap felidézte, hogy a legutóbbi európai merényletekben közös, hogy azokat nem külföldről érkezett terroristák követték el, hanem olyan személyek, akik egyébként az adott országban éltek. A halottak eltemetése családi kötelezettség, aminek a merénylők rokonai igyekeztek is megfelelni. Franciaországban azonban korábban több település polgármestere is megtagadta a merénylők temetését a közrend megzavarásának veszélye miatt. Előfordult, hogy az életét vesztett merénylő maradványai hónapokig egy hűtőházban maradtak, mígnem a közösség titokban eltemette végül.

A 20 éves Fejzulai Kujtim november 2-án, a bécsi kijárási korlátozások előtti utolsó estén – amikor emiatt sokan voltak a Bécs belvárosában – gépkarabélyából kezdett lövöldözni járókelőkre. A férfit korábban már volt büntetve terrorizmus miatt, és kapcsolatban állt olyan személyekkel, akik az Iszlám Állam terrorszervezetéhez tartoztak. A merénylő 4 embert ölt meg, és 22 személyt sebesített meg. A férfit rendőrök lőtték le.