Nem találják von der Leyen és a Pfizer-vezér sms-eit

Nem találják von der Leyen és a Pfizer-vezér sms-eit

Ursula von der Leyen (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem találja az Európai Bizottság azokat az sms-eket, amelyeket Ursula von der Leyen és a Pfizer vezetője váltott egymással – számolt be róla az Euronews. Az EB vezerője és Albert Bourla hónapokon keresztül küldtek egymásnak szöveges üzeneteket tavaly, majd 1,8 milliárd adag oltóanyag szállításáról szóló megállapodást írtak alá.

Ezeket az sms-eket kívánták megvizsgálni, de von der Leyen ezt először nem biztosította, így Emily O’Reilly uniós ombudsman vizsgálatot indított. Ez alapján az derült ki, hogy a Bizottság munkatársai sosem kérték konkrétan arra az elnöki hivatalt, hogy keresse meg az üzeneteket.

Így felszólították a testületet, hogy végezze el a kutatást, de az Európai Bizottság ezt követően sem talált hasonló üzeneteket. Az EB egyben leszögezte, az sms-ben való kommunikáció nem tartozik a dokumentumokhoz való hozzáférésre vonatkozó átláthatósági szabályok hatálya alá. Az átláthatóságért felelős biztos, Vera Jourová szintén arról számolt be, hogy a keresés sikertelennek bizonyult. Az ombudsmani hivatal viszont továbbra is aggasztónak találja ezt.