Németország elfogadta a globális minimumadót

Németország elfogadta a globális minimumadót

A berlini Bundestag épülete (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elfogadta a német parlament a globális minimumadó bevezetéséről szóló törvényjavaslatot– írta a Reuters. A törvény egy OECD-megegyezés része, amely keretein belül minden nagy nemzetközi cégnek minimum 15 százalékos társasági nyereségadót kell fizetnie a profitjain, függetlenül attól, hogy hol szerzi a nyereségét. 2021-ben 138 ország egyezett bele abba, hogy bevezetik az OECD kétpilléres adó-szerződését, a globális minimumadó a második pillérhez tartozik. Erre a pillérre azért van szükség, hogy a különböző országok ne versengjenek a „cégek kegyeiért” azzal, hogy alullicitálják egymást a vállalatoknak kedvező adókulcsokkal.

Ezen adó a 750 millió eurónál nagyobb profittal rendelkező cégekre, cégcsoportokra vonatkozik majd, a szabályzás az állami, illetve a non-profit szervezeteket nem érinti. Magyarországon októberben fogadták el az ezzel kapcsolatos törvénytervezetet, a magyar kormány viszont kedvez az itthoni cégeknek azzal, hogy a társasági és a helyi iparűzési adó mellett a Robin Hood-adót és az innovációs járulékot is beleszámítja a 15 százalékos minimumadóba.