Néppárti fricska készül Orbánnak, az LMP a magyar parlamentben is bevetné

Néppárti fricska készül Orbánnak, az LMP a magyar parlamentben is bevetné

Orbán Viktor miniszterelnök válaszol Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP képviselőjének azonnali kérdésére az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. október 29-én (MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Úgy tűnik, a saját csapdájába dől a magyar miniszterelnök és a kormánypárt, ugyanis az Európai Néppárt a héten megrendezendő kongresszusán fogják megszavazni azt a határozati javaslatot, amelyben az EPP hitet tesz a liberális demokrácia értékei – a pluralizmus, a diszkrimináció tilalma, a tolerancia, az igazságosság, a szolidaritás és a férfiak és nők közötti egyenlőség – mellett, és ezt a Fidesznek is alá kell írnia. Vagy Orbánék színt vallanak, és nem írják alá a dokumentumot, akkor önmagukat zárják ki a Néppártból. A határozat szövege felhívja a Néppárt valamennyi pártját, hogy tiszteljék, védelmezzék és mozdítsák elő ezeket az elveket és értékeket, tegyenek hitet a demokrácia, a jogállamiság és a szociális piacgazdaság mellett.

„A második világháború óta a kereszténydemokraták az európai liberális demokrácia megteremtéséért vívott küzdelemben az első vonalban harcoltak. Napjainkban ezeket az alapvető értékeket és elveket soha nem látott kihívások érik. Populista és nacionalista szélsőségesek, dezinformációs kampányok és diszkrimináció fenyegetik a jogállamiságot. Ez a legnagyobb fenyegetés, ami az európai demokráciát és szabadságot érte a vasfüggöny leomlása óta” – olvasható többek között a nyilvánosságra került nyilatkozattervezetben.

Juncker kirúgná Orbánt a Néppártból - Magyar Hang

Az Európai Bizottság elnöke sok összeférhetetlenséget lát a kormányfő és a kereszténydemokrata értékek között.

Manfred Weber arról beszélt kedden az MTI szerint, hogy jelenleg a Fidesz kizárását az EPP-ből egyetlen tagpárt sem követeli. Ez a kérdés nem időszerű. Ugyanakkor hozzátette, hogy az EPP-ben nincs tere az alapjogok megkérdőjelezésének, ezért támogatta az Európai Parlament javaslatát a jogállamisági eljárás megindítására Magyarország ellen.

„Ugyanakkor világos, hogy Orbán Viktornak mint a pártcsalád tagjának tiszteletben kell tartania az alapjogokat és az alapelveket. Ebben nyomást fogunk gyakorolni rá” – tette hozzá a Manfred Weber.

Manfred Weber: Csalódott vagyok, hogy én nem szereplek a szórólapon - Magyar Hang

Elfogadhatatlan összevegyíteni a jogállamisággal összefüggő európai uniós eljárások miatt indított és a migrációs vitákkal - mondta Weber.

Szakértők szerint egyébként a Fidesz megszavazza, míg Orbán Viktor aláírja a határozati javaslatot, ugyanis semmi olyan kötelező hatállyal nem bír a dokumentum, ami miatt a kormánypártra nézve bármilyen kellemetlenség történne, ráadásul ezzel megúszhatják a balhét a Néppárton belül is.

Vélhetően ezt vette észre az LMP, és elhatározta, hogy az Európai Néppárt dokumentumához teljesen azonos tartalmú javaslatot nyújt be a magyar Országgyűlés elé, és akkor itthon, már kötöttségekkel járó elképzelésről véleményt kell alkotni a kormánypártiaknak, és egyértelműen állást kell foglalniuk a jogállamiság és az európai értékek tisztelete ügyében.