Netanjahu: Izrael „határozatlan ideig” ellenőrizné Gázát a háború után

Netanjahu: Izrael „határozatlan ideig” ellenőrizné Gázát a háború után

Izraeli légcsapásban megsemmisült épület romjai a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban 2023. november 7-én. (MTI/AP/Hatem Ali)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az izraeli hadsereg a Hamász újabb erődítményét foglalta el a Gázai övezetet uraló Hamász elleni háború harminckettedik napján – jelentette az izraeli hadsereg szóvivője kedden.

Az izraeli hadsereg újabb Hamász-erődítményt foglalt el a Gázai övezet északi részén, ahol páncéltörő rakétákat, rakétákat, és hírszerzési anyagokat találtak. Az éjszakai harcok során a katonák egy terrorista csoportot azonosítottak egy épületben az Al-Kudsz Kórház közelében. Légicsapást mértek rájuk, s a másodlagos robbanások egy fegyverraktárra utaltak a civil környezetben – írja az MTI. A palesztin vörösfélhold szerint az izraeli rakéták körülbelül ötven méterre a kórház kapujától csapódtak be. A jelentés szerint a kórház területén is volt több robbanás, amelyeknek voltak halálos áldozatai is.

A palesztinok harci tevékenységről számoltak be az övezet északi részén fekvő Sifa kórház közelében is. A hadsereg éjjel világító rakétákat lőtt a kórház környékére, hogy távol tartsa a civileket, s a hírek szerint harcok dúlnak a kórház térségében. Az izraeli hírszerzés szerint a Hamász a kórház alatti bunkerrendszerben rendezte be főhadiszállását. Az amerikai CNN hírcsatorna arról számolt be, hogy a Gázai övezet kórházainak és egészségügyi központjainak több mint hatvan százaléka bezárt üzemanyag és orvosi felszerelés hiánya miatt.

A The Wall Street Journal című amerikai újság arról számolt be, hogy az Egyesült Államok Spice típusú átalakító eszközöket szándékozik szállítani Izraelnek 320 millió dollár (mintegy 111 milliárd forint) értékben. Ezekkel hagyományos bombák műholdas és optikai irányítású precíziós fegyverekké alakíthatóak. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az ABC tévétársaságnak adott interjújában kijelentette, hogy Izraelnek „határozatlan ideig” ellenőriznie kell a háborút követően az övezet biztonsági ügyeit. „Láttuk, mi történik, ha a Gázai övezet biztonságáért a felelősség nem a mi kezünkben van” – indokolta álláspontját Netanjahu. Az Egyesült Államok ezzel kapcsolatban azt javasolja, hogy a Gázai övezet irányítását a Ciszjordániát irányító Palesztin Hatóság vegye át, de azzal egyetértenek, hogy a Hamász többé nem irányíthatja a Gázai övezetet – adja hírül a The Guardian. Netanjahu azt is megerősítette, hogy Izrael nem hirdet átfogó tűzszünetet Gázában az október 7-én elhurcolt izraeliek szabadon bocsátása nélkül.