Nincs annyi pénze az uniónak, hogy baj esetén segítsen az olaszokon

Nincs annyi pénze az uniónak, hogy baj esetén segítsen az olaszokon

Matteo Salvini olasz belügyminiszter (b) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a milánói városházán 2018. augusztus 28-án (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha továbbra is ragaszkodik az olasz kormány az Európai Unió által visszadobott költségvetéshez, azzal az unión belüli észak-dél szakadékot szélesítheti tovább – nyilatkozta a Magyar Hangnak Róna Péter közgazdász. Az Oxfordi Egyetem oktatója szerint ugyanis a jelenlegi költségvetés – amelynek visszavonását Matteo Salvini belügyminiszter határozottan visszautasítja – a szakadék szélére vezetheti az országot. Ha pedig válságba kerül az ország – miután az olaszok az eurózóna egyik komoly gazdasága –, akkor az uniónak nincs annyi forrása, hogy görög mintára kisegítse Olaszországot.

A baj gyökere, hogy a tervezett költségvetés tovább növelné az amúgy is magas olasz államadósságot – amely jelenleg a bruttó hazai termék (GDP) 132 százaléka –, illetve a költségvetés hiányát. A tervezet ugyanis számos olyan tételt tartalmaz, amely extra terheket jelentene a költségvetés számára. Így bevezetnék a garantált alapjövedelmet, amely 17 milliárd euró plusz kiadást jelentene, csökkentenék a nyugdíjkorhatárt és egykulcsos adót vezetnének be. Csak az adórendszer megváltoztatása 50 milliárd euró terhet jelentene.

Az IMF szerint nő egy újabb válság kitörésének veszélye - Magyar Hang

Már hosszabb ideje ijesztgetnek gazdasági elemzők egy újabb válság kitörésével. Ezúttal az IMF pénzügyi stabilitási jelentésében figyelmeztet a szervezet hasonló veszélyekre.

– Mindezek fényében nem meglepő, hogy a Moody's hitelminősítő a napokban leminősítette az olasz államadósságot, egy kategóriával a bóvli fölé, illetve hogy komolyan aggódnak az eurózónában, hogy miként fogadja a pénzvilág az olasz költségvetést. Az amúgy is gondokkal küszködő olasz bankok számára azért lenne tragikus, ha a pénzügyi világ elveszítené bizalmát az olasz gazdasággal szemben, mert akkor az olasz állampapírok veszítenének az értékükből. S miután jelentős mennyiségű állampapír van a bankok kezében, az értékvesztés igen komoly nehézségeket jelentene számukra, akár lejtőre is kerülhetnének – hangsúlyozta Róna Péter.

Az olasz kormánynak egyébként három hete van új tervezetet lerakni az asztalra.