Oroszország a nagy ukrán éhínség emléknapján, ma hajnalban indította eddigi legnagyobb dróntámadását Kijev ellen

Oroszország a nagy ukrán éhínség emléknapján, ma hajnalban indította eddigi legnagyobb dróntámadását Kijev ellen

Egy Shahed-136-os iráni drón maradványai Ukrajnában 2022 szeptemberében (Fotó: Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ma hajnalban a háború eddigi legnagyobb dróntámadása érte Kijevet. A Reuters információi szerint a robbanásokban öt ember sérült meg. A város lakóit kora hajnalban a légvédelmi szirénák ébresztette, a légiriadó összesen hat órán át tartott.

Volodimir Zelenszkij elnök elmondta, hogy több mint 70 iráni tervezésű Shahed kamikaze drónt indítottak el az oroszok Ukrajna ellen, ezeknek csupán egy részét sikerült áratalmatlanítaniuk. Vitalij Klicsko polgármester Telegramon arról írt, hogy a támadásban öt ember, köztük egy 11 éves kislány sérült meg, és a drónok városszerte épületeket rongáltak meg.

Zelenszkij arra is rámutatott, hogy ezen a napon az ukránok a legsúlyosabb nemzeti tragédiájukra emlékeznek, az 1932-33-as holodomori éhínségre, amelyben több millió ember halt éhen. Ukrajna és több mint 30 másik ország a holodomort az ukrán nép ellen elkövetett népirtásként ismeri el, amelyet az Ukrajnát akkoriban uraló Szovjetunió követett el. Moszkva tagadja, hogy a haláleseteket szándékos népirtó politika okozta volna, és azt állítja, hogy az oroszok és más népcsoportok is szenvedtek az éhínségtől.