Oroszország körözést adott ki Navalnij Magyarországon tartózkodó sajtófőnöke ellen

Oroszország körözést adott ki Navalnij Magyarországon tartózkodó sajtófőnöke ellen

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetőt és korrupcióellenes aktivistát ábrázoló képet tart a kezében egyik támogatója a Moszkva szomszédságában fekvő Himki rendőrkapitánysága előtt 2021. január 18-án (Fotó: MTI/AP/Pavel Golovkin)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Oroszország nemzetközi körözést adott ki Alekszej Navalnij sajtófőnöke, Kira Jarmis ellen, derült ki pénteken. Jarmis tavaly hagyta el Oroszországot, akkor a hatóságok 18 hónapos börtönbüntetést szabtak ki rá, hivatalosan a koronavírusügyi korlátozások megsértése miatt. A körözésnek persze sokkal több köze lehet az orosz ellenzéki Navalnij melletti elköteleződéshez.

Kira Jarmis 2014-ben került Navalnij mellé, és vele volt akkor is, amikor az oroszok által megmérgezett politikus hetekig egy német kórházban feküdt. Ismert, Navalnij aztán visszatért Oroszországba, ahol egyből letartóztatták. Kira Jarmis is fogdába került egy időre, illetve fél évet kellett házi őrizetben töltenie, tavaly augusztus óta viszont külföldön él, onnan szervezi a tüntetéseket is. 

Jarmis a napokban érkezett Budapestre, miután Zárka – Hihetetlen események a hármas számú női cellában címmel magyarul is megjelent a regénye. Jarmis csütörtök délután az ELTE Média Tanszékén vett részt egy kerekasztal-beszélgetésen, ahol többek közt arról beszélt, Vlagyimir Putyin szerinte „őrült, vagy legalábbis nagyon furcsa elmeállapotban van. Évek óta elzárva, egy bunkerben él a covid miatt, és néha ugyan feltűnik az állami tévében, de mindig visszatér a bunkerébe.” A Telex szerint hozzátette azt is, Navalnijtól viszont tart Putyin, és az ellenzéki politikust börtönben is fogja tartani, amíg hatalmon van.

Jarmis interjút adott a 24.hu-nak is, többek közt kifejtve: „Politikai foglyok terén Oroszország az élen járók egyike. Pontos számot már csak azért sem tudok mondani, mert napról napra növekszik, az orosz hatóságok nagyon odateszik magukat, hogy minden tüntetést elfojtsanak. A főnököm, Alekszej Navalnij is börtönben van, de onnan is mindennapos tüntetésre szólította fel az embereket. Azt írta, akkor sem hallgathatunk, ha ez azzal jár, hogy az összes börtönt és fogdát feltöltik velünk. Mert ez a mi országunk, és most a tüntetés az egyetlen módja, hogy felvegyük a harcot Putyin ellen.”

A sajtószóvivő a 24-nek elmondta továbbá, Oroszországban egyre nehezebb a tájékozódás, főleg mióta több közösségi oldalt is blokkoltak. „De szerencsére sok orosz használ VPN-t, így még mindig olvashatnak és posztolhatnak, ezekből lehet némi információhoz jutni. A mi korrupcióellenes szervezetünk elindította a saját médiáját. Az volt a tervünk, hogy március elején indulunk, de a háború kitörésekor beláttuk, hogy azonnal szükség van rá, így február 24-étől kezdve minden nap jelentkezünk, hogy közvetítsük a híreket YouTube-on, és mindenkinek, akit el tudunk érni, elmondjuk, mi történik. Jelenleg talán mi vagyunk a független információk utolsó nagyobb szigete az orosz nyilvánosságban”, tette hozzá. 

A háborúról szóló percről percre közvetítésünket itt olvashatja!