Peking cenzúráz, hogy ne tűnjön hibásnak a koronavírus-járványban

Peking cenzúráz, hogy ne tűnjön hibásnak a koronavírus-járványban

A járványügyi hatóság védőöltözetet viselő munkatársai egy kórház intenzív osztályát készítik elő a tüdőgyulladást okozó új koronavírussal fertőzöttek fogadására a járvány gócpontjában, a kelet-kínai Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban 2020. február 24-én (Fotó: MTI/EPA/Si Cse)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cenzúrázta az Európai Unió (EU) pekingi nagyköveteinek cikkét a China Daily kínai pártlap, amely abból az alkalomból íródott, hogy szerdán volt az EU és Kína közti diplomáciai kapcsolatok felvételének 45. évfordulója. A szorgos cenzorok kihúztak a cikkből egy félmondatot, amely arra utalt, hogy a világjárványt okozó új koronavírus Kínából ered – írta a South China Morning Post hongkongi lap.

A lap szerint a nagykövetek valamint Nicolas Chapuis, az Európai Unió Kínába delegált nagykövete által jegyzett cikkből a következő mondat került ki: „A Kínában kitört koronavírus-járvány, és annak az elmúlt három hónapban tapasztalt globális terjedése azonban azt jelentette, hogy a korábbi terveinket ideiglenesen félre kellett tenni”.

A cenzúráról a nemzeti diplomaták és az Európai Külügyi Szolgálat (EKSZ) is tudott, de a helyzet az volt, hogy a kínai külügyminisztérium tiltakozása miatt a cikket eredetileg nem is hozhatta volna le a kínai lap. Az EU ezért hozzájárult ahhoz, hogy az angol nyelvű verzióból töröljék a problémás mondatot, de az végül a kínai nyelvű verzióban sem szerepelt, habár eredetileg nem ebben állapodtak meg – állítja hongkongi lap forrása.

Az eset különösen kínos annak a fényében, hogy a múlt héten hatalmas felháborodást keltett a New York Times amerikai lap tényfeltáró cikke, miszerint az EKSZ kínai nyomásra finomított a koronavírussal kapcsolatos álhírekről szóló jelentésén.

Pompeo: Kína megelőzhette volna százezrek halálát | Magyar Hang

Ismét Kínát tette felelőssé a koronavírus-járvány elterjedéséért Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerdán újságíróknak nyilatkozva. Az amerikai diplomácia irányítója szerint Kína megelőzhette volna százezrek halálát és megtakaríthatta volna a gazdaság hanyatlását világszerte, ha időben jelzi a vírus terjedését és átláthatóan nyilatkozik meg a járvány ügyében.

Kínát már számos vád érte – elsősorban az Egyesült Államok részéről – az új koronavírus megjelenése kapcsán. Eközben Peking egyre inkább igyekszik megkérdőjelezni a vírus kínai eredetét.