Politico: A Pfizer beperelte Magyarországot

Politico: A Pfizer beperelte Magyarországot

A Pfizer vakcinája (Fotó: Mika Baumeister / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Pfizer és partnere, a BioNTech jogi eljárást indított a magyar kormány ellen indén januárban a koronavírus elleni vakcinák szállítása miatt – írta a Politico kedden este a birtokukba jutott bírósági dokumentumra hivatkozva. A Pfizer egy szóvivője megerősítette a per tényét, amely egy belga bíróságon zajlik.

A Politico által megszerzett dokumentum szerint az eljárás 3 millió adagnyi vakcinát érint, amelyek értéke hozzávetőlegesen 60 millió euró. A vita a Pfizer és a magyar kormány között még 2022 novemberében kezdődött, mikor utóbbi jelezte a cégnek: nem szándékoznak nekik fizetni az ukrajnai konfliktusra hivatkozva. Az ügy első meghallgatását márciusban tartották, ahol a bíró elutasította a Pfizer kérvényét arra nézve, hogy gyorsított eljárásban hozzon ítéletet. Azóta az ügyben nem történt semmilyen előrelépés.

A Pfizer Magyarországgal szemben indított pere hasonló a lengyelek ellenihez, mindkét esetben amiatt kezdeményezték az eljárást, mert az országok nem akartak fizetni azért a vakcinaszállítmányért, amelyért előzetesen jelentkeztek. 

 

Címkék: Magyarország, Pfizer