Putyin elmondta Erdogannak, hogy szerinte mik a béke feltételei

Putyin elmondta Erdogannak, hogy szerinte mik a béke feltételei

Vlagyimir Putyin orosz elnök online megbeszélést folytat Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel a közös szövetségi állam legfelsőbb államtanácsának ülése alkalmából Szevasztopolból 2021. november 4-én (Fotó: MTI/AP/Szputnyik/Mihail Mecel)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vlagyimir Putyin még csütörtökön telefonon beszélt Recep Tayyip Erdogan török államfővel, melynek során részletesen megosztotta az orosz elnök, hogy országának milyen követelései vannak pontosan a békeszerződést illetően, írja a BBC

A követeléseket két kategóriába lehet sorolni, erről a török elnök szóvivője, Ibrahim Kalin beszélt a brit hírcsatornának. 

Az első kategóriába olyan követelések tartoznak, miszerint Ukrajna legyen semleges állam, és ne kérje a felvételét a NATO-ba; hajtsák végre az ország demilitarizálását, hogy ne jelentsen fenyegetést Oroszországra nézve; adjanak védett státuszt az orosz nyelvnek Ukrajnában; s végül hajtsanak végre egyfajta nácimentesítést.

Ez utóbbi feltétel teljesítése problémás lehet, hiszen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök maga is zsidó származású, ráadásul több rokona is a holokauszt áldozata lett, de a törökök szerint ez megoldható esetleg azzal, hogy Ukrajna formálisan elítéli a neonácizmus minden formáját.

Sokkal nagyobb szakadék tátong az orosz és ukrán érdekek között a követelések második csoportjánál, nem véletlen, hogy ezek ügyében Putyin már hajlandó lenne találkozni az ukrán elnökkel, hogy egyezségre jussanak.

A BBC szerint ezek Oroszország területi követelései, így például azt akarja, hogy Ukrajna adja fel a kelet-ukrajnai szakadár területek, azaz a Donyecki és a Luhanszki „Népköztársaságok” által uralt megyék feletti fennhatóságát. Illetve feltétel még az is, hogy Ukrajna hivatalosan elfogadja a 2014-ben az oroszok által annektált Krím-félszigetet.

Erdogan török elnök állítólag felajánlotta, hogy az orosz és az ukrán elnök Isztambulban vagy Ankarában találkozhatna, hogy megvitassák a béke felételeit. 

A háborúról szóló percről percre közvetítésünket itt olvashatja!