Sürgősen elrendelték a brit halálozási adatok felülvizsgálatát

Sürgősen elrendelték a brit halálozási adatok felülvizsgálatát

Koronavírus-tesztelő kémcsövek a svájci Lausanne-i Egyetemi Kórház (CHUV) mikrobiológiai laboratóriumában 2020. március 23-án (Fotó: MTI/AP/Keystone/Denis Balibouse)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sürgősen elrendelte a brit halálozási adatok felülvizsgálatát Matt Hancock egészségügyi miniszter, derült ki a brit The Guardian cikkéből. Egy friss kutatás szerint ugyanis olyanokat is beleszámoltak eddig, akik teljesen más okokból haltak meg. Az Oxfordi Egyetem két kutatója, Yoon K Loke és Carl Henegham hozták nemrég az eredményt, méghozzá „Miért nem tud soha senki felgyógyulni a Covid-19-ből Angliában – egy statisztikai anomália” címmel. Arra jutottak, hogy a brit közegészségben úgy egyeztetik az összes halálozás számát a pozitív koronavírus-eredményekkel, hogy bárki, aki valaha elkapta a fertőzést, bekerül a statisztikába.

Egyszerűen kikeresik a rendszerből, hogy akiknek pozitív tesztjük volt valamikor, azok életben vannak-e még, ha pedig nem, automatikusan elszámolják őket koronavírusos halottként. Nyolcvanezer felgyógyult ember sorsát követték a továbbiakban is számon, és ha meghaltak, automatikusan bekerültek a statisztikába. Még akkor is, ha számosan közülük kifejezetten idősek, és bármilyen okból meghallhattak – állapította meg a tanulmány.

A brit egészségügyi kormányhivataltól egy dolgozó ezt úgy fogalmazta meg a The Guardian-nek: valakinek pozitív lehetett a tesztje februárban, majd nem mutatott semmilyen tünetet, és sikeresen kigyógyult a fertőzésből. Viszont ha júliusban elütötte a busz, rögtön bekerült a koronavírusos halottak statisztikájába.

A Népegészségügyi Szolgálat egyik igazgatója, Susan Hopkins ennek kapcsán arról beszélt: nincs az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által elfogadott módszer a halálesetek számolására. Ezért ők belevettek mindenkit, akinek valaha pozitív tesztje volt, hogy „az adatbázisunk olyan teljes legyen, amennyire csak lehet.”

Skóciában, ahol nem így számítják a haláleseteket, nemrég egy teljes hét telt el anélkül, hogy bárki is elhunyt volna koronavírus-fertőzés következtében. Náluk huszonnyolc nappal számolnak: ha valaki a pozitív tesztet követő huszonnyolc napon túl hal meg, azt már nem tekintik a vírus halottjának. Észak-Írországban ugyanezt a modellt használják.

Az Egyesült Királyságban a fenti modelljükkel eddig 45 119 emberről állították azt, hogy koronavírus-fertőzés következtében halt meg.