Szankciókról döntöttek az uniós külügyminiszterek a Navalnij-ügy miatt

Szankciókról döntöttek az uniós külügyminiszterek a Navalnij-ügy miatt

2019. szeptember 29-én Moszkvában készített kép Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetőről és korrupcióellenes aktivistáról (Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Navalnij-ügy miatt szankciók életbe léptetéséről egyeztek meg az uniós külügyminiszterek – írta a német közmédia hírportálja. A szankciók egyénekre vonatkoznak: akiket felelősnek találnak Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus letartóztatásában, azt beutazási tilalommal és vagyonuk zárolásával szankcionálhatják.

A megegyezésről több médium is diplomáciai forrásokra hivatkozva írt. A Navalnij letartóztatásáért, illetve elítéléséért felelős érintettek névsorát Josep Borrell, az Európai Unió kül-és biztonságpolitikai főképviselője állíthatja össze. A szankciók a következő hetekben léphetnek életbe. Uniós diplomaták szerint ugyanakkor nehéz lesz megállapítani egyes egyének közvetlen felelősségét a történtekért, ami oda vezethet, hogy támadások érik a szankciókról szóló döntéseket.

A német külügyminiszter és mások is támogatták a szankciók meghozatalát. Az Európai Unió három hete követeli Navalnij szabadon bocsátását, eddig eredménytelenül.