Szijjártó Péter: A NATO súlyosan elkalkulálta magát Afganisztán kapcsán

Szijjártó Péter: A NATO súlyosan elkalkulálta magát Afganisztán kapcsán

Szijjártó Péter a NATO külügyminisztereinek tanácskozásán (Forrás: Szijjartó Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A NATO elkalkulálta magát az afganisztáni politikai, társadalmi és biztonsági viszonyokkal kapcsolatban – erről beszélt Szijjártó Péter a NATO külügyminisztereinek tanácskozása után, amelyen a fő téma Afganisztán volt.

A külügyminiszter egyetértett a NATO főtitkárának kijelentésével, miszerint az afgán kormány összeomlása tragédia az afgán emberek számára, ugyanakkor azt is hozzátette, hogy egyúttal egy „nagy negatív meglepetés” is. Hiszen a tagországok 2024-ig számoltak azzal, hogy az általuk támogatott afgán politikai és biztonsági struktúrát pénzügyileg is segíteni fogják. Szijjártó Péter szerint meg kell érteni, hogy személyi vagy stratégiai, taktikai okai voltak-e, hogy a NATO így elkalkulálta magát, hiszen ennek hatása van a jövőre. – Hatása van, amiatt, hogy ezután milyen információkból milyen következtetéseket vonunk le és abból milyen döntések születnek – fogalmazott.

Szijjártó Péter beszámolója szerint a tanácskozás témája volt, hogy az afganisztáni missziót követő időszak biztonsági kockázatait kezelni lehessen Európában és Közép-Ázsiában. Itt a migrációt hozta fel, szavai szerint ugyanis mi magyarok látjuk, hogy drámaian megnőtt a déli határon megjelenő illegális migránsok száma, ami nem is meglepő azok után, hogy napi szinten 30-35 ezren hagyják el Afganisztánt. Ezért fontosnak nevezte, hogy a közép-ázsiai országokkal létrejöjjön egy komoly partnerségi program, segítséget kell nekik biztosítani, hogy megvédjék a saját határiakat.

A külügyminiszter szerint még egy kérdést fel kell vetni. Voltak ugyanis olyan szövetségesek a NATO-ban, akik előzetes biztonsági átvizsgálás nélkül is evakuáltak „sok-sok embert”, közülük sokakat a Nyugat-Balkánon helyeztek el. Ugyanakkor most vannak, akik a szigorú biztonsági ellenőrzésen már nem mennek át, így felmerül a kérdés, hogy velük mi lesz. Itt ismét kijelentette, hogy már csak ezért is „továbbra is erősen kell védenünk a határunkat”.