Szijjártó: Magyarország követeli a gázai túszok elengedését

Szijjártó: Magyarország követeli a gázai túszok elengedését

Az ENSZ-közgyűlés ülésterme (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Többhetes előkészítő munka eredményeként 15 Gázában ragadt magyar állampolgár közül 14 családjával együtt elhagyta a térséget, egy fő önként döntött úgy, hogy marad – jelentette be Szijjártó Péter a Facebookon. A külgazdasági és külügyminiszter jelenleg New Yorkban tartózkodik, ahol az ENSZ közgyűlésén, illetve a biztonsági tanács ülésén is részt vesz. A negyedórás videóban Szijjártó elmondta, már köszönetet mondott egyiptomi és izraeli kollégájának és kifejtette, mindez reményt ad arra, hogy Gázából el tudnak jönni azok a civilek, akik nem kívánnak ott maradni.

A külügyminiszter jelezte, hogy a Hamász továbbra is öt magyar állampolgárságú személyt tart túszként, ezért álláspontja szerint az ENSZ csak olyan nyilatkozatot fogadhat el, amely az összes túsz azonnali szabadon bocsátását sürgeti, amit egyébként közvetlenül a Hamásztól is követelünk. Hangsúlyozta, Egyiptomnak be kell fogadnia a Gázából menekülőket, de eközben meg kell őriznie stabilitását is. Ugyanis ha az észak-afrikai ország elveszíti stabilitását, akkor komoly migrációs nyomásra számíthat Európla. Jelezte, Magyarország éppen ezért 100 ezer eurós támogatást utalt az országnak. Kulcsfontosságúnak nevezte, hogy a konfliktus ne eszkalálódjon és abba ne kapcsolódjon be több térségbeli ország, ennek ugyanis az európai stabilitás szempontjából is súlyos következményei lennének. A külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy a felek vissza tudnak térni azokhoz a megállapodásokhoz, amelyek nyomán béke volt a régióban.

Kitért arra is, hogy a migrációt elsősorban a terrorizmus gerjeszti és a legfontosabb, hogy a nyugati országok helyben segítsenek, például olyan beruházásokkal, amelyek munkahelyet, perspektívát teremtenek az ott élőknek. – Ne a migránsokat hozzuk el Afrikából, hanem teremtsünk ott munkahelyeket – mondta, hozzátéve: Magyarország 140 millió dollár értékű beruházást támogat.