Több mint 1,6 millió francia fertőződhetett meg eddig

Több mint 1,6 millió francia fertőződhetett meg eddig

Védőmaszkos rendőrnő egy járókelő papírjait ellenőrzi a párizsi Eiffel-torony előtt a koronavírus-járvány idején, 2020. április 6-án. A járvány miatt a francia kormány meghosszabbította a március 17-én életbe léptetett kijárási korlátozásokat az országban (Fotó: MTI/AP/Michel Euler)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint 1,6 millió francia fertőződhetett meg eddig az új típusú koronavírussal - derül ki a francia általános orvosok szakszervezete által csütörtökön közzétett első becslés alapján.

A vizsgálatban részt vett 2048 háziorvos a kijárási korlátozások kezdete, március 17. és április 3. között 56 154 beteget diagnosztizált a Covid-19 betegséggel az ország teljes területén - számolt be az MTI.

Az eredmények kivetítése a Franciaországban praktizáló valamennyi háziorvosra a szakszervezet számításai szerint azt mutatja, hogy ebben az időszakban 1,67 millió francia fertőződhetett meg a koronavírussal.

Jacques Battistoni, a szakszervezet elnöke sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: becslésről van szó. A vizsgálat olyan emberek részvételével készült, akik orvoshoz fordultak, és azok is beletartoznak, akik egészséges vírushordozók.
 
A szakember szerint a becsléssel ugyanakkor jól látszik a különbség a regisztrált fertőzöttek és a valós helyzet között.  Az említett időszakban Franciaországban az egészségügyi minisztérium összesítése szerint mintegy 60 ezer, jelenleg mintegy 82 ezer regisztrált fertőzöttet tartanak nyilván, közülük 30 ezren vannak kórházban.

A kórházban ápoltakhoz képest sok az 1,6 millió, de kevés Franciaország 67 milliós lakosságához képest - hívta fel a figyelmet Jacques Battistoni, aki szerint az immunizált franciák száma valószínűleg nagyon kevés.

Franciaországban az egészségügyi hatóságok eddig semmilyen becslést nem adtak közzé a lakosság feltételezett fertőzöttségéről, miután a szűrés eddig nem volt tömeges, kizárólag a súlyosabb tüneteket produkáló betegeket tesztelték.  

Jean-Francois Delfraissy, a kormány mellett működő Covid-19 tudományos tanács elnöke szerdán a France Info hírrádióban elmondta: járvány első két nagy franciaországi gócpontján, Elzászban és a Párizstól északra található Oise megyében már megkezdődött a helyiek általános tömeges tesztelése, és az első adatok azt mutatják, hogy a lakosság immunitása jóval kisebb, mint az előzetesen várható volt, alig 10-15 százalékos.