Több tízezer ukrán nő akar harcolni az oroszok ellen

Több tízezer ukrán nő akar harcolni az oroszok ellen

Fotó: Lesia Vasylenko/Twitter

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Leszja Vaszilenko ukrán parlamenti képviselő az egyik leggyakrabban szereplő ukrán politikus a nyugati médiában, nyilván nem függetlenül attól, hogy jól beszél angolul. Legutóbb a BBC Radio 4-nek adott interjút, és ebben beszélt arról is, hogy milyen érzés nőként felvenni a harcot a megszálló ellenséggel.

Vaszilenko elmondta, hogy néhány óra leforgása alatt kellett megtanulnia lőni. Két fegyvert utaltak ki neki: egy AK–47-es Kalasnyikovot és egy pisztolyt. Egyiket sem sütötte még el, mert spórolni kell a lőszerrel. Az apósa mutatta meg neki, hogy hogyan kell a fegyvereket kezelni, és az ő sportfegyverével gyakorolta a lövést.

Elmondta, hogy nagy erő kell a fegyverek tartásához és elsütéséhez, és le is kellett vágnia a hosszú körmeit, hogy ne akadályozzák a lövésben.

Állítása szerint több tízezer nő áll készen arra, hogy fegyverrel is szembeszálljon az ellenséggel, mert „a puszta létezésükért” küzdenek. Nem gondol arra, hogy milyen érzés lesz adott esetben lelőni egy másik embert, azt mondja, hogy ez csak elterelné a figyelmét a feladatról. 

Aznap kapta meg a fegyvert, amikor a parlament megszavazta a hadi törvénykezés bevezetését az országban. Hangsúlyozza, hogy ezek védelmi fegyverek, mert meg kell védeniük magukat az orosz agresszorokkal szemben.

Címkék: ukrajnai háború