Tovább zuhan a születések száma, Macron megálljt parancsolna

Tovább zuhan a születések száma, Macron megálljt parancsolna

Újszülött csecsemő (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Franciaország demográfiáját erősítené a kedden bejelentett intézkedéseivel Emmanuel Macron. A francia köztársasági elnök a Le Monde cikke szerint többek közt egy jobban fizetett szülési szabadságot, illetve a meddőség elleni küzdelem lépéseit jelentette be.

Macron szerint nem is olyan rég még az erősségeik közé tartozott a terület, de néhány éve ez már kevésbé igaz rájuk. Az államfő ezt néhány órával azután ismerte el, hogy az Insee közzétette az éves demográfiai jelentését. A kimutatás szerint tavaly további 6,6 százalékkal csökkent Franciaországban a születések száma.

Az új konstrukció az eddigi szülői szabadságnál rövidebb ideig tartana, de sokkal jobban megfizetnék. Mindkét szülő számára lehetővé tennék, hogy hat hónapig együtt legyenek a gyermekükkel, amennyiben ezt kérvényezik. A reformtervezetet egyébként Aurore Bergé családügyi miniszter jelentette be még tavaly nyáron, most pedig úgy tűnik, keresztül is viszik a dolgot. A tanév elején kezdődött konzultáció az érintett csoportokkal annak érdekében, hogy vonzóbbá tudják tenni a szülői szabadság jelenleg kevésbé népszerű rendszerét.

Jelenleg arra van lehetőség, hogy a szülő a gyermek hároméves koráig szabadságra menjen, mindezért viszont alacsonynak tekintett összeget, havi 429 eurót kínáltak. Ezért is lehet, hogy a nők mindössze 14, a férfiaknak pedig alig 1 százaléka vette igénybe a fentit. A kedvezményezetti kör tíz év alatt a felére csökkent, akik pedig ezt választják, gyakran azért teszik, mert nem tudnák kire bízni gyermeket. Bergé erre is reagálni kívánt egy koragyermekkori szolgálat létrehozásával.

A meddőség ellen is nemzeti stratégiát kívántak alkotni már 2022 februárjában, akkor még Olivier Véran egészségügyi miniszternek benyújtva a javaslatot. Napjainkban közel 3,5 millió embert érint a meddőség problémája Franciaországban. A Montpellier Egyetemi Kórház reproduktív osztályának vezetője, Samir Hamamah, illetve a Chemins d’avenirs egyesület alapítója, Salomé Berlioux egy sor javaslatot megfogalmaztak korábban, amelyek felhasználásával küzdeni lehetne a meddőség jelenlegi mértékével szemben.