További 19 évre ítélték Navalnijt

További 19 évre ítélték Navalnijt

Alekszej Navalnij 2021 januárjában – még szabad lábon (Fotó: Alekszej Navalnij / Instagram)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már most is kilencéves börtönbüntetését tölti Alekszej Navalnij, de újabb tizenkilencre ítélték – számolt be róla a BBC. Az orosz ellenzéki politikust szélsőségesnek mondott szervezet alapításában és szervezésében találták bűnösnek. Navalnij kategorikusan tagadja az ellene felhozottakat. A korábbi kilenc évet a feltételes szabadlábra helyezés megsértése, csalás és a bíróság rágalmazása miatt kapta. A vádak mind Navalnij és környezete, mind a nyugati közvélemény szerint politikai indíttatásúak, és a céljuk egy népszerű ellenzéki politikus elhallgattatása.

Navalnijt 2020-ban, Szibériában próbálták idegméreggel megölni, de a politikus életét sikerült megmenteni. A Bellingcat tényfeltáró csoport és a The Insider nevű orosz oldal közös nyomozása alapján az FSZB több ügynöke is részt vett a tárgyalásban. Egy évvel később visszatért Oroszországba, ahol már a moszkvai Vnukovó reptéren letartóztatták. A politikus később éhségsztrájkkal próbálkozott. Moszkvától 240 kilométerre, a melekhovói börtön hatodik büntetőtelepén tartják fogva, itt alakítottak ki számára egy rögtönzött tárgyalótermet is, az ítéletet pedig zárt ajtók mögött hozták meg. Az orosz államügyészség húsz évnyi börtönbüntetést kért rá, amelyet egy a mostaninál is szigorúbb telepen kellene leülnie. Navalnij az ítélet előtt a közösségi médiában azt üzente, hogy sztálinista típusú börtönbüntetésre számít, amelynek célja a potenciális másként gondolkodók megrémisztése.

Az orosz állam láthatóan igyekszik minél inkább elrejteni a nyilvánosság elől a politikust, ezért sem szállították például Moszkvába, hogy ügyét ott tárgyalják. Két héttel ezelőtti záró nyilatkozatáról sem készült videó- vagy hangfelvétel. Beszédének szövege viszont, melyben az orosz hatóságokat és az ukrajnai háborút bírálja, kiszivárgott és felkerült az internetre.

Navalnijjal szemben az eddigieken túl még további vádakat is felhozhatnak. A politikus elmondása szerint azt mondták neki, számítson újabb tárgyalásra terrorizmus vádjával.