Több tűz ütött ki a lezárt csernobili atomerőmű közelében

Több tűz ütött ki a lezárt csernobili atomerőmű közelében

Képünk csak illusztráció! Tűz pusztít a csernobili atomerőmű közelében (Fotó: Reuters/Yaroslav Yemelianenko)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több tűz ütött ki a lezárt csernobili atomerőmű körüli, szintén lezárt területen – közölte hétfő este az ukrán parlament az Európai Űrügynökség műholdas adataira hivatkozva.

Az összesen hét, különálló lángfészek több mint 2 négyzetkilométeres területet borított el – közölte az ukrán törvényhozás. Az atomreaktor körüli terület – a valaha volt legsúlyosabb polgári nukleáris baleset helyszíne – a háború kezdete óta orosz ellenőrzés alatt áll.

A tüzek valószínűleg az orosz hadsereg támadása következtében, nevezetesen a tüzérségi belövések vagy gyújtogatás miatt keletkeztek – derült ki az ukrán tájékoztatásból. A beszámoló valóságtartalmát független forrásból nem lehetett ellenőrizni.

A dpa német hírügynökség a jelentésében emlékeztetett arra, hogy a területen korábban már többször is volt erdő- és futótűz a múltban. Az atomerőmű romjai körül 2020 tavaszán nagyobb tüzek törtek ki. Akkoriban a hatóságok arról biztosították a lakosságot, hogy a tüzek nem jelentenek veszélyt.

Lapunk is megírta, hogy vasárnap illetve hétfőn, három hét szinte megállás nélküli munka után térhettek haza azok a szakemberek, akik azóta biztosították a csernobili atomerőmű biztonságos működését, amióta az orosz csapatok megszállták a létesítményt. 

A távozókat a fehérorosz Szlavuticsból érkező szakemberek váltották le, ez az a város, ahol a Csernobilt biztosító munkásokat elszállásolták. 

A háborúról szóló percről percre közvetítésünket itt olvashatja!