Újabb járványgócot fedeztek fel Kínában

Újabb járványgócot fedeztek fel Kínában

Koronavírus-teszt elvégzésre várakozó helyi lakosok a kelet-kínai Csingtaóban 2020. október 12-én. A kilencmillió lakosú nagyváros teljes lakosságát tesztelésnek vetik alá, miután új belföldi koronavírusos eseteket fedeztek fel a hétvégén. A lakosság tesztelését öt nap alatt tervezik lefolytatni. MTI/EPA/FEATURECHINA

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szombaton egy 17 éves lány személyében egyetlen pozitív esetet találtak Hszincsiang tartomány Sufu járásában, egy napra rá már 137 új fertőzöttet azonosítottak Kasgar városában, akik mind tünetmentesek voltak – jelentette be a helyi kínai egészségügyi hatóság, amiről a South China Morning Post számolt be.

A járványgóc esetei mind ahhoz a gyárhoz köthetők, ahol a lány szülei dolgoznak. A lány egy rutintesztelés során bizonyult koronavírusosnak, a kasgari hatóságok azonnal tömeges tesztelést rendeltek el. A többségében ujgurok lakta városban 4,75 millió emberből 2,8 milliót szűrtek vasárnap. Ebből 334 800 eredményt már megkaptak, és egyelőre nincsenek új esetek a feltártakon kívül. Ez egyébként a legnagyobb helyi járványkitörés Kínában a júniusi pekingi esetek óta. 

A helyi hatóságok azonnal zár alá vonták Kasgart, se ki, se be nem lehet utazni, az iskolák is bezártak.

Érdekes módon Kína vezető járványügyi szakértője, Vu Cunju épp a napokban túlzásnak nevezte a tömeges szűréseket – legutóbb Csingtaoban 9 millió embert öt nap alatt teszteltek –, szerinte kifinomultabb helyi megközelítésre lenne szükség.