Újabb volt kormánytag éhségsztrájkol Lengyelországban

Újabb volt kormánytag éhségsztrájkol Lengyelországban

Ellenzéki tüntetők tiltakoznak a varsói elnöki palotánál, ahol letartóztatták Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest 2024. január 9-én. (Fotó: MTI/EPA-PAP/Radek Pietruszka)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szerda este Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettes is éhségsztrájkba kezdett Lengyelországban. A hírt a politikus felesége jelentette be. A nő azt mondta, férje kötelességének érezte, hogy csatlakozzon a szintén éhségsztrájkoló Mariusz Kaminski volt belügyminiszter akciójához. Kaminski egyébként a szabadon bocsátását követelő közleményében azt írta, hogy politikai fogolynak tartja magát.

Kaminskit és Wasikot az általuk 2007-ben, a PiS első kormányának időszakában a korrupcióellenes harc keretében elkövetett túlkapás miatt ítélték el. Andrzej Duda elnök azonban 2015-ben kegyelmet adott nekik. Sokak szerint Duda határozata nem volt érvényes, mivel a 2015-ös elsőfokú ítélet még nem volt jogerős. A lengyel Legfelsőbb Bíróság 2023 júniusában érvénytelenítette az elnöki kegyelmet, és új eljárást rendelt el. Tavaly decemberben, nem sokkal a kormányváltás után a bíróság végül 2 év börtönre ítélte a két politikust. Kaminskit és Wasikot kedden este tartóztatták le a varsói elnöki palotában, ahol Andrzej Dudával találkoztak.

A közép-kelet-európai régióban pár héten belül másodszor éhségsztrájkolnak ellenzéki politikusok – emlékeztet a 444.hu. Szerbiában öt politikus tiltakozott hasonló akcióval a szerintük elcsalt december 17-ei belgrádi helyhatósági választás eredménye ellen. A legtovább Marinika Tepić tartott ki, aki 13 napig nem evett.