Uniós szankciók várhatnak már személyesen Lukasenkára is

Uniós szankciók várhatnak már személyesen Lukasenkára is

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök beszél támogatóihoz Minszkben 2020. augusztus 16-án (Fotó: MTI/EPA/Jauhen Jercsak)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Uniós diplomáciai források szerint az Európai Unió szankciókat vet ki Aljakszndr Lukasenka fehérorosz elnökre és további 13 magas rangú tisztviselőre az augusztus elején tartott, vitatott kimenetelű választások ellen tüntetők elnyomása miatt – közölte az MTI. A beszámoló szerint a korlátozások Lukasenka fiát, Viktort is érintik, aki nemzetbiztosági tanácsadói szerepet tölt be a fehérorosz kormányban. A szankciókat, amelyek az érintettek beutazási korlátozásait és pénzügyi érdekeltségeik befagyasztását irányozzák elő, pénteken teszi közzé az EU hivatalos közlönye.

Az unió eddig 40 fehérorosz tisztviselőre vetett ki szankciókat. Lukasenka csak azért került most a célkeresztbe, mert az EU reménykedett, hogy Fehéroroszországban javul a helyzet, továbbá hogy az elnök önként vesz majd részt az ellenzékkel folytatott tárgyalásokban és az ország demokratikus átalakításban. 

Az augusztus 9-i fehéroroszországi elnökválasztás óta – amelyen hivatalos eredmények szerint Aljakszandr Lukasenka államfőt a voksok több mint 80 százalékával hatodszor választották elnökké – vasárnaponként hétről hétre tömegek követelik az államfő távozását, ő azonban nem hajlandó erre. Sajtóhírek szerint a legutóbbi demonstráción a fehérorosz hatóságok mintegy háromszáz embert vettek őrizetbe. Az ellenzék és az unió szerint a választások nem zajlottak tisztességes keretek között. Az EU Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki politikus által kezdeményezett Koordinációs Tanácsot ismeri el a fehéroroszok legitim képviselőjének.