Üresek a moszkvai utcák

Üresek a moszkvai utcák

A csaknem teljesen néptelen moszkvai Vörös téren járőrözik két rendőr 2020. március 30-án, az új koronavírus világjárványának idején. A háttérben a Vaszilij Blazsennij-székesegyház, jobbról a Kreml (Fotó: MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A főváros után kötelező házi karantént rendeltek el Oroszország szinte minden régiójában.

Ilyennek még sohasem láttam Moszkvát. Még éjszakánként sem, amikor éjfél után hazafelé menet még lovagoltam is a bejárókkal 14 milliós megapolisz központjában. Az ember csak ámul és bámul. Az orosz főváros széles útjai üresek. Csak néha húz el egy-egy autó. A mindig lüktető metrón alig lézeng egy-egy utas. A mozgólépcsők ijesztően üresek. A kötelező másfél méteres távolság betartásával így aztán nincs probléma. Elnéptelenedett a központ is. Csupán a köztisztasági hivatal dolgozói fertőtlenítenik az épületek bejáratait. A lakóházak körül néhányan kutyát sétáltatnak, kenyérért, tejért szaladnak. De üresek a játszóterek, nem találkozik senki a Bolsoj előtt, Vörös tér és a Nyikolszkaja kong az ürességtől. Valamelyest csak a munkakezdés előtt és után élénkül meg a város. No, most kéne kiélvezni a helyzetet! Nincsenek dugók, tömeg a metrón, egymás sarkára taposó turisták a Sándor kertben. Egyedül sétálhatnék a bulvárokon, és fütyörészve akár át is sétálhatnék a Szadovaján. De nem lehet!

A határokat már napokkal ezelőtt lezárták. Ezt megelőzően március 21-től április 12-ig az bezártak, és elkezdődött a távoktatás, az egyetemeken pedig előre hozták a tavaszi szünetet. Bezártak a mozik, nagyjából a magyarral egyidőben lefújták a foci és a jégkorong bajnokságot is és a kulturális és egyéb rendezvényeket is. Moszkvában a 65 év felettieket arra kötelezték, hogy maradjanak otthon. Majd a fokozatosan szigorodó járványügyi intézkedések részeként Vlagyimir Putyin szombattól április 5-ig munkaszünetet rendelt el. Sokan azonban azt gondolták, hogy ez a munkaszüneti hét olyan lesz, mint a január eleji, és már tervezték az utazást Szocsiba, de legalábbis az ismerősökkel a dácsára.

Koronavírus elleni gyógyszert próbál ki Oroszország | Magyar Hang

Az új szer a malária ellen használatos Meflohin továbbfejlesztése – írja a Rian Novosztyi állami hírügynökség.

Csábító volt a tavaszi napsütés is, és Moszkva utcáin alig negyedével voltak kevesebben, mint egy átlagos szombati napon. Nagy volt a forgalom a szupermarketekben. Néhány helyen még sor is volt. Meg is jegyezték fejcsóválva néhányan, hogy így kezdődött ez Olaszországban is! Mindenki igyekezett bevásárolni a meghosszabbított hét végére.  Ha nem is lüktetett Moszkva központja, az utcákon azért voltak szép számmal. Főképp fiatalok és középkorúak. A gyerekek és az idősek már ekkor is otthon maradtak. A „vírusellenes munkaszünet” első napja tehát nem sikerült a legfényesebben.

Ez késztethette a moszkvai polgármestert komolyabb lépésekre. Szergej Szobjanyin hétfőtől elrendelte a minden korosztály számára kötelező házi karantént. A moszkvaiak ezután otthonaikat csak sürgős orvosi segítségkérés céljából, közvetlen életveszély, vagy egészségük fenyegetettsége esetén hagyhatják el. Természetesen utazhatnak a munkahelyükre. Egy friss közvélemény-kutatás szerint ez a moszkvai munkások és alkalmazottak 64 százalékát érintette. De bevásárolhatnak a legközelebbi üzletben, és a lakástól legfeljebb száz méterre sétáltathatják a házi állataikat is. No, és levihetik a szemetet. Az utcán, az üzletekben, a tömegközlekedési eszközökön és más nyilvános helyeken azonban legalább másfél méteres úgynevezett szociális távolságot kell tartaniuk egymástól.

Bezártak a plázák, a bárok, az éttermek, az élelmiszer boltokon, a patikákon és a bankokon kívül szinte minden. Még a fodrászatok is. A közösségi közlekedést ritkították, a diák- és nyugdíjas kedvezményeket pedig felfüggesztették. A fertőzöttek számára a Covid-19 betegség könnyű lefolyása esetén a főváros otthoni orvosi ellátást és ingyenes vírusellenes készítményeket ígért. A munkanélküliek a koronavírus-járvány miatt 19 500 rubel kiegészítő segélyben részesülnek. (A rubel jelenleg mintegy 4 forintot ér.) Szobjanyin hangsúlyozta azt is, hogy az önizolálás rendszere nem jelenti azt, hogy az állampolgárok ne utazhatnának Moszkvába vagy ne hagyhatnák el a fővárost. De csak különleges házelhagyási engedélyekkel.

A koronavírus késlelteti az orosz szavazást Putyin hatalmáról | Magyar Hang

Pontos időpont még nincs, csak annyit tudni, hogy későbbre halasztották.

Aztán tegnap megszólalt Mihail Misusztyin kormányfő is, és felszólítása nyomán egyre több régióban is hasonlóan járnak el. Majd Putyin elnök adott tanácsokat az oroszoknak, és részletezte a járvány lassítására irányuló védekezés következő lépéseit. Sokan az intézkedések jogi státusát találgatják, megállapítva, hogy az egyelőre homályos, és sok benne az értelmezési bizonytalanság. Az elemzők közben azt konstatálták, hogy Putyin ezeket a népszerűtlen intézkedéseket láthatóan a régiók vezetőire hagyja.

A szigorítás nem véletlen, hiszen a világátlagnál hatékonyabb és korábban kezdett járványügyi intézkedések ellenére az utóbbi héten felgyorsult a fertőzés terjedése. A járvány kínai tombolása idején az orosz vezetés időben és jól zárta a határokat, és már közel 200 ezer tesztet végzett el, ám Európa felé kicsit későn húzta le a redőnyt. Ennek ellenére Oroszország koronavírus mutatói jóval jobbak, mint az EU országaiban vagy éppen Amerikában. Jelenleg szinte az egész országra kiterjedt már a fertőzés, és összesen 1836 beteget tartanak nyilván. Többségüket (1226) Moszkvában, és a mintegy 120 ezer karanténban lévő nagy része főváriosi lakos. Idáig 66-an azonban már kigyógyultak.

Moszkva utcáit ellepték a tájékoztató  plakátok. „Én otthon vagyok! És te?” – figyelmeztet az egyik. „Mosson kezet” „Tartson távolságot” „Üdvözölni egymást nem csak kézfogással lehet” – hirdetik hatalmas felületeken. A hatóságok azonban nemcsak felszólítanak, tanácsolnak, hanem büntetnek is. Méghozzá egyre szigorúbban. Az új szabályozás értelmében a karantént megsértőket mások veszélyeztetése esetén az átlagpolgákéntr 15, míg a tisztséget viselőként 40 ezer rubel bírsággal sújthatják, míg a legmagasabb büntetés 1 millió rubel.