Vadászrepülőket és tankokat kért a Nyugattól Zelenszkij

Vadászrepülőket és tankokat kért a Nyugattól Zelenszkij

Volodimir Zelenszkij videóüzenete 2022. március 18-án (Fotó: UNIAN)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nehézfegyverek szállítására szólította fel a Nyugatot. Mind az Andrzej Duda lengyel államfővel tartott videócsatornán keresztüli egyeztetésén, és a szombat este sugárzott videóüzenetében is vadászrepülőket és tankokat kért az ukrán fegyveres erők számára.

– Sörétes puskákkal és géppuskákkal Ukrajna nem szedhet le orosz rakétákat. Az erős ostrom alatt álló Mariupolt nem lehet felszabadítani páncélos járművek, nehéz fegyverzet és repülőgépek nélkül – mondta több nyugati hírügynökség beszámolója szerint.

Előzőleg Zelenszkij szintén nehézfegyvereket kért lengyel kollégájától. Arra is figyelmeztetett, hogy vadászrepülők és tankok szállítása nélkül az oroszok a szomszédos NATO-tagállamok számára is fenyegetést jelentenek majd. Ha Ukrajna partnerei nem segítik Ukrajnát repülőgépekkel és tankokkal, akkor nagy a veszélye annak, hogy az orosz hadsereg nem csupán a szomszédos államok – Lengyelország, Szlovákia, Magyarország – területére jelent fenyegetést, hanem közvetlen, általános katonai fenyegetettséggel kell szembenéznie a katonai szövetségnek is – mondta Zelenszkij az ukrán elnök hivatalos honlapja szerint.

Percről percre közvetítésünket itt olvashatja!