Választás háború idején: így szavaz Szíria

Választás háború idején: így szavaz Szíria

Evakuált szíriaiak orosz élelmiszer-segélyt kapnak Aleppóban. „Jóságos Putyin” (Fotó: Reuters/Omar Sanadiki)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megnyíltak vasárnap reggel a szavazóhelyiségek Szíria tartományaiban, hogy megválasszák a parlamenti képviselőket a harmadik törvényhozási időszakra – jelentette a szíriai választási bizottság nyomán a SANA hírügynökség, majd fényképet is közöltek arról, ahogy Bassár el-Aszad elnök és felesége bedobják a szavazócédulájukat az urnába. Érdekes módon azonban ez a választás ma a legkisebb mértékben sem éri el a legnagyobb világlapok ingerküszöbét, ami talán nem is véletlen: itt ugyanis egy egészen egyedi választásról beszélhetünk.

A szíriai alkotmány szerint az ország négyévente választ parlamentet, ami nem is olyan meglepő. Az viszont már igen, hogy Szíriában egészen sajátos szerepet játszanak az ellenzéki pártok: a Nemzeti Progresszív Frontba (NPF) tömörülő pártok elfogadják a kormányzó Arab Szocialista Baath Párt vezető szerepét. Így ezek szabadon indulhatnak a választásokon, így lett tagja a 250 fős parlamentnek a nacionalista Szír Szociális Nemzeti Párt, a Szíriai Kommunista Párt, és még más kisebb szervezetek (ők összesen 200 mandátumot tudhatnak maguknak). Mellettük kapnak helyet a szíriai parlamentben azok, akik nem társultak ehhez a szövetséghez, azonban közöttük hiába keresnénk olyan szervezeteket, amelyek a rendszer ellen foglalnak állást. Ők vagy harcban állnak a szíriai kormánnyal, vagy pedig tetszhalott állapotban figyelik az eseményeket külföldről (nagyrészt őket tömöríti a 2012-ben Dohában létrehozott Szíriai Forradalmi és Ellenzéki Erők Nemzeti Koalíciója). Sokan emiatt úgy gondolják, hogy a mai parlamenti választásoknak nincs is jelentősége, hiszen a Baath Párt győzelme szinte garantált egy olyan parlamentben, amelynek jelentőségét nyugaton gyakorlatilag elhanyagolhatónak tartják az elnök hatalmához képest.

Pedig a mostani választásoknak igenis van tétje Szíriában, méghozzá azért, mert az utóbbi időszakban egyre többen emelték fel a hangjukat a kormányerők által ellenőrzött területeken a tarthatatlan gazdasági állapotok miatt. Ezért még tüntetéseket is tartottak ezeken az országrészeken, sőt ami egészen meglepő, még a hatalomhoz hű drúzok által lakott Szuvejda tartományban is dühödten vonultak utcára a tüntetők az elszabadult élelmiszerárak miatt. Csak rontott a helyzeten, hogy mindeközben a kormányhoz közeli oligarchák gyermekei a közösségi hálókon büszkélkedtek gazdagságukkal. Így június közepén sokan már azt rebesgették, könnyen lehet, hogy a győzelemre álló Aszadot végül a kormányerők által ellenőrzött területekről buktatják meg. A mai választások eredményeiből így következtetni lehet arra, mennyire ingott meg a rendszer az elmúlt hónapokban Szíriában.

A választáson egyébként összesen 1656 jelölt (köztük 200 nő) indult, a szavazatokat pedig több mint 7 ezer helyen adhatják le a szavazók az ország településein, kivéve persze azokon a területeken, amelyeket nem ellenőriz a szír hadsereg. Ám téved az, aki azt hiszi, hogy ilyenkor hallgatnak a fegyverek az országban: az elmúlt napokban a kormányerők Latakia tartománynál indítottak támadást az iszlamisták ellen, szombaton pedig két robbanás is volt Damaszkuszban egy dzsáminál, ahol egy ember életét vesztette a támadásban.