Vasárnap indítják a különvonatokat az osztrák idősgondozásban dolgozó román vendégmunkások számára

Vasárnap indítják a különvonatokat az osztrák idősgondozásban dolgozó román vendégmunkások számára

Képünk illusztráció.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vasárnap indul az első két különvonat Temesvárról, amely az osztrák idősgondozásban dolgozó román vendégmunkásokat szállítja Bécsbe – közölte pénteken a román állami vasúttársaság. A következő vonatpár május 13-án veszi fel a temesvári Északi Pályaudvaron az ausztriai idősgondozásra jelentkező, az osztrák fél által beszervezett romániai munkavállalókat. Az osztrák szövetségi vasúttársasággal közösen üzemeltetett hálókocsi-szerelvények mindegyikén a koronavírus-járvány miatt szükséges óvintézkedések betartásával 350-350 férőhelyet alakítanak ki.

A román vasúttársaság azt követően jelentette be a – Magyarországon keresztül megállás nélkül közlekedő – különvonatok menetrendjét, hogy a román közlekedési miniszter rendeletben szabályozta a román vendégmunkások kiutazásának feltételeit a koronavírus-járvány miatt elrendelt rendkívüli állapot közepette.

A román jóváhagyásra egyébként a tervezettnél egy hetet többet kellett várni: Caroline Edtstadler osztrák európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter már április végén eldöntött tényként számolt be arról, hogy májustól különvonatok segítségével fogják enyhíteni az osztrák idősgondozásban tapasztalható munkaerő-hiányt. Hozzátette, hogy országában mintegy 33 ezer idős ember szorul 24 órás állandó gondozásra, az ellátásukról gondoskodók jelentős része pedig eddig Romániából érkezett, de a koronavírus-járvány korlátozásai közepette nem tudott már visszatérni Ausztriába.

Romániában azonban közfelháborodást váltott ki, hogy – miután az országba a legfertőzöttebb európai országokból hazatért román idénymunkások hurcolták be a koronavírust – a járvány megfékezését célzó közlekedési korlátozások közepette román idénymunkások százait összezsúfoló charterjáratok indultak több nyugat-európai országba, ahol a kelet-európai napszámosok nélkül nem lenne aki betakarítsa a termést.