Videón, ahogy élve kimentenek egy kislányt a török földrengés után

Videón, ahogy élve kimentenek egy kislányt a török földrengés után

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Huszonnégy órával a földrengés után élve szabadítottak ki egy három éves kislányt a romok alól a török mentőcsapatok Elazig városban. A 6,8-as erősségű földmozgás után hetvenkét épület omlott össze, és több mint ezerötszázan sérültek meg. A halálos áldozatok száma 35-re emelkedett. A török TRT csatorna szerint a romok alól összesen 45 embert mentettek ki, amit a török katasztrófavédelem, az AFAD is megerősített.

Ahogy arról az MTI is beszámolt: vasárnap délelőtt is folytatódott Délkelet-Törökországban a túlélők utáni kutatás, a sérültek száma meghaladta az 1600-at. Az első nagyobb rengés pénteken helyi idő szerint 20 óra 55 perckor történt Délkelet-Törökországban. Hipocentruma az Elazig tartománybeli Sivrice település közelében, 6,75 kilométeres mélységben volt.

A videón látható 2,5 éves, Yüsra nevű kislányt a mentés 24. órájában húztak ki élve a törmelékek közül Elazig város Mustafa Pasa nevű kerületében. A gyermek anyját, Ayse Yildizt, négy órával később szintén sikeresen kiszabadították, de az apa a társasház romjai között vesztette életét.

A török Országos Mentőszolgálat, az UMKE egyik önkéntese, Emine Kustepe telefonon tartotta a lelket egy nőben, Azize Celikben, aki ugyancsak Mustafa Pasában rekedt egy összeomlott ház falai alatt. A sérült asszonyt a mentés 17. órájában hozták a felszínre.

Süleyman Soylu török belügyminiszter, aki két minisztertársával, Fahrettin Koca egészségügyi miniszterrel, valamint Murat Kurum környezeti és várostervezési miniszterrel a természeti csapás óta a helyszínen követi figyelemmel a munkálatokat, vasárnapi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a hatóságok eddig 678 utórengést rögzítettek, húsz közülük 4-es fokozat fölötti volt. Egyúttal közölte: Elazig város Sürsürü kerületében még hat sérült vár a kimentésére a romok alatt.

Soylu azt is elmondta, hogy a hatóságok több mint 10 ezer sátrat szállítottak a térségbe, és csaknem 6500-at már felállítottak. Az Anadolu török állami hírügynökség jelentése szerint az AFAD csak melegételből legkevesebb 17 ezer adagot osztott szét az emberek között. Ezzel párhuzamosan szerte az országból sok nagyobb város önkormányzata szervezett gyűjtést és küldött kamionokkal további segélyszállítmányokat a károsultaknak. Koca a sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy 104 sérültet ápolnak még a kórházakban, 13-at közülük intenzív osztályon.

A földrengés miatt két börtön rabjait is máshová kellett költöztetni. Az adiyamani börtönből 814 fogvatartottat, az elazigi Sivrice női börtönéből 126-ot helyeztek át Gaziantep, Sanliurfa és Kahramanmaras tartományok börtöneibe.

Recep Tayyip Erdogan török államfő vasárnap délelőtt sajtótájékoztatót tartott az isztambuli Atatürk repülőtéren, mielőtt Algériába utazott. A török államfő rámutatott: Elazigban inkább a falvakban van gond, felmérik, hogy az ottani házakban mekkora károk keletkeztek, és mielőbb megkezdik az újjáépítésüket, vagy ha kell, a bontásukat.