HIRDETÉS
HIRDETÉS

Visszahívták Novák Emilt a Filmakadémia éléről

Szerző: | 2020. október 01., 22:26 | Kultúra

Élőlánccal tiltakoznak a színművszetisek szervezésében (Fotó: Magyar Hang/Malatinszky Dávid)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

HIRDETÉS
HIRDETÉS

A Magyar Filmakadémia elnöksége csütörtökön visszahívta az elnöki pozíciójából Novák Emil filmrendezőt, akit Vidnyánszky Attila egy nappal korábban nevezett ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) általános rektorhelyettesévé. Nem sokkal korábban Reisz Gábor rendező éppen Novák Emil személye miatt jelentette be, hogy kilép a Magyar Filmakadémiából, a hírleveleiket pedig spamnek állítja be – írja a 444.hu a hozzá eljutott határozat alapján.

A döntést azzal indokolta az elnökség, hogy „Novák Emil a Filmakadémia korábban kiadott alábbi nyilatkozatával ellentétes, összeegyeztethetetlen és morálisan vállalhatatlan döntésével, ellehetetlenítette az Akadémia elnökségének további működését”. A Magyar Filmakadémia tagsága ugyanis korábban arról adott ki nyilatkozatot, hogy  megdöbbenten kísérik figyelemmel a Színház- és Filmművészeti Egyetem körül kialakult méltatlan helyzetet.

Csütörtökön Novák Emil és Szarka Gábor kancellár jegyezte azt az SZFE-közleményt, amelyben megígérték, hogy megemelik a dolgozók fizetését, ha nem sztrájkolnak tovább. A sztrájkbizottság azonban nem fogadja el az ajánlatot.

A filmakadémia elnöksége október 16-ára küldöttgyűlést hív össze, melynek napirendi pontja az új elnökség megválasztása lesz, mivel az elnökség négy tagja (Sándor Pál, Hutlassa Tamás, Bereczki Csaba, és Jancsó Dávid) lemond elnökségi tagságáról (az ötödik tag Novák Emil volt).

Ragályi Elemér Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr Facebook-bejegyzésében így kommentálta az ügyet: „NE MERJ A SZEMEM ELÉ KERÜLNI EMILKE!!” Novák Emil első játékfilmje, amelyet ő fényképezett, a Felhőjáték volt, és akkoriban épp Ragályi Elemér és Koltai Lajos ajánlotta Maár Gyula rendező figyelmébe. 

Címkék: Magyar Filmakadémia, Novák Emil, Szarka Gábor, SZFE, Vidnyánszky Attila


HIRDETÉS
Nem mese ez, gyermek

Nem mese ez, gyermek

Ahonnan elindultunk, ismét ott vagyunk. Két pólus, lehet, hogy egyformák is méret szerint most. Mint régen. Hogy a frontemberek is ugyanazok, az bónusz, és épp az teszi olyan otthonossá az egészet.

HIRDETÉS

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANG HETILAPRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

HIRDETÉS

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Pin It on Pinterest