Járvány előtti szinten a mozik látogatottsága

Járvány előtti szinten a mozik látogatottsága

Moziterem Magyarországon. Forrás: Cinema City PR.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rendkívüli mértékben megugrott a múlt hétvégén a mozik látogatottsága, gyakorlatilag elérve a járvány előtti szintet. Ezzel sikerült felülmúlni a tavalyi látogatói számokat is, amiben számos tényezőnek egyszerre lehet szerepe. Az elmúlt hónapokhoz képest változás, hogy másfél hete már védettségi igazolvány nélkül is be lehet ülni filmet nézni. A tavalyi mérsékeltebb érdeklődést viszont ez nem magyarázná, hiszen akkor nyitástól kezdve bárki mehetett mozizni. Maszkra tavaly nyáron szintén nem volt szükség, azt ősztől tették kötelezővé. A forgalmazók viszont tavaly visszafogottak voltak a premierekkel, bár egy-két szuperprodukció így is akadt, különös tekintettel a régóta várt Tenetre. Akkor viszont jóval többen féltek még visszatérni a mozikba, mint idén, amikor a blockbuster-szezonnak hála végre jelentősen megugrani látszik az érdeklődés.

A július 8–11. közötti hétvégén 202 615-en ültek be moziba, amivel 324 milliós összbevételt hoztak össze. A legtöbben, 90 988-an a Fekete özvegyre voltak kíváncsiak, míg a Halálos iramban 9.-et 24 764-en, a Szilaj: Zabolátlanokat pedig 14 632-en nézték meg. A művészfilmek közül jól teljesített a Thomas Vinterberg-féle Még egy kört mindenkinek is, arra 2345-en voltak kíváncsiak, míg a Minari: A családom történetét 1238-an nézték meg.

Az előző hétvégén még 122 507 néző jött össze, akkor a három leglátogatottabb film a Halálos iramban 9., a Nyúl Péter 2., illetve a Raya és az utolsó sárkány voltak. A top tízbe befért még a Még egy kört mindenkinek (6181 néző), valamint az Egy igazán dühös ember (3587 néző) is. A június 24-ei hétvégén, amikor szükség volt még a védettségi igazolványra, 89 661 néző jött össze.

A mozik a május elsejei hétvégén nyithattak újra, de sokan akkor még kivártak, a legtovább a Cinema City-hálózat. Az első hétvégén még csak 205 néző ült be moziba, míg előtte az utolsón, a tavaly november 5-ein 19 634. Akkor a három legnépszerűbb film a Boszorkányok, a Nagypapa hadművelet és a Trollok a világ körül voltak. Tavaly a mostanival azonos időszakban, azaz a július 9-ei hétvégén 31 982-en váltottak jegyet, többek közt olyan művekre, mint az Ava, A láthatatlan ember és a Bloodshot.

A Tenet magyar bemutatója augusztus 26-án volt, és bár meg is dobta a látogatószámokat, de mivel egyedül tudott igazán jelentős eredményt produkálni, így az a hétvége sem érhetett a mostani nyomába. Christopher Nolan filmjére az első napokban 71 213-an voltak kíváncsiak, viszont a második helyezett Scoobyra csak 3943-an, a harmadikként befutó Pesti balhéra pedig csak 3101-en. Most az első négy helyezett bőven tízezer feletti látogatottságot produkált, és a tizedik Senkit is megnézték 4046-an.

Két évvel ezelőtt, július 11. és 14. között 244 599-en ültek be moziba, a legtöbben a Kis kedvencek titkos élete 2.-re (73 504 látogató), a Pókember: Idegenben-re (61 100 látogató) és az Übergázra (23 512 látogató).