Legendák a deszkákon

Legendák a deszkákon

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miért dobta ki Soós Imre a libacombokat a Parlament ablakán? Ki volt az a díva, akinek Széchenyi Zsigmond, a híres vadász és utazó udvarolt? Milyen rádióműsorban debütált a Liliomfi Mariskája? Ki volt, aki úgy tartotta, ha meghal, színházi bérlet lesz? Ki vészelte át a második világháborút öregasszonynak maszkírozva egy ideggyógyintézetben?

A huszadik század legendás színészeinek életét gyűjtötte össze legújabb kötetében Sal Endre, az Újságmúzeum alapítója. Oldala a popkultúrára rátelepedő múltba révedés és nosztalgia okán válhatott rövid idő alatt oly népszerűvé. Nemcsak amiatt, mert a múlt folyamatos rekonstrukciója az otthonosság érzetével tölti el az embert, de a körülöttünk lévő világból is csak a fantázia vagy az időutazás tud kiszabadítani bennünket, ha csak egy röpke pillanatra is.

Szeretünk régi korok embereiről, hőseiről és antihőseiről olvasni, mert így szembesülhetünk azzal, hogy az emberi lélek mit sem változott, amióta világ a világ, ahogy ma, régen is a szenvedély, a hűség, az irigység, a hit határozta meg a sorsok alakulását.

Olyan művésznagyságok élete elevenedik meg, mint Básti Lajos, Kállai Ferenc, Bánhidi László, Gobbi Hilda, Bulla Elma, Szabó Gyula és Latabár Kálmán. Sok az ismert tény, de számos olyan életrajzi adalékot is tartalmaz Sal Endre kötete, ami talán nem olyan közismert. Sokan érzékeny, esendő emberek voltak, akik folyamatos megfelelési kényszerrel küzdöttek, olyanok, akik mindennél inkább vágytak arra, hogy szeressék őket. Domján Edit, Soós Imre, Latinovits Zoltán – színészek, akiknek a lelke nem bírta el az életet, akik démonjaik áldozatai lettek.

Mások karrierjét a rendszer törte derékba: Bara Margit aljas pletyka – azt híresztelték róla, hogy a kommunista elit titkos orgiáin vett részt – miatt lett mellőzött, Váradi Hédi is érthetetlen módon került körön kívülre, még könyvét sem voltak hajlandók kiadni. Darvas Iván is nemkívánatos személy volt a rendszer szemében, de ő tett is ezért: az ’56-os események idején forradalmi bizottságot alapított, majd testvérét próbálta a börtönből kiszabadítani. Tettének szintén börtönbüntetés, majd a színpadtól való eltiltás lett az ára.

Sal Endre bejegyzéseihez és előző köteteihez hasonlóan itt is ugyanazt a hibát követi el: a különféle életutakat ugyanarra a sémára felfűzve, vissza-visszatérő fordulatok mentén meséli el, de mindezek ellenére a Mi, magyarok a színpadon szerethető könyv, amit időről időre érdemes felcsapni, ha egy kis időutazásra vágyunk.

Sal Endre: Mi, magyarok a színpadon – 51 fantasztikus színészlegenda élete. Libri Kiadó, 2021. 5999 Ft

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang karácsonyi dupla számában jelent meg december 17-én.